Database


A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z

VissenInfo
Naam: Vuuraal / Roodstreep-stekelaal, Mastacembelus erythrotaenia
Categorie: Zoetwatervissen / Tropischevissen / Alen
Familie: Mastacembelidae
Areaal: Zuidoost-AziŽ
Werelddeel: Zuid-Oost AziŽ
Scholenvis: Nee
Maximale grootte: 100 cm
Minimale grootte aquarium: 200 cm
Zone: bodem
Stroming: Middelmatig
Temperatuur: 23 - 28 graden Celcius
Zuurgraad: pH 6,9 - 7,1
Hardheid: GH 12,0 - 16,0
Dieet: Levendvoer, diepvriesvoer maar ook droogvoer
Kweek: Moeilijk in het aquarium. Maar als de vissen eitjes hebben afgezet komen deze na 3 dagen uit. Kleine alen met klein voedsel opkweken.
Deze aal is wel de bekendste en ook de kleurigste van alle stekelalen. Hij wordt heel groot, ze kunnen wel 1 meter worden. En ze verlangen dan ook een flinke bak. Verder stelt hij hoge eisen aan de waterkwaliteit. En als het niet naar zijn zin is zal die allerlei ziektes en wondjes krijgen. HygiŽne is dan ook van belang.

Deze vis houd van graven en is agressief tegen soortgenoten, zelfs tegen de verzorger kan hij uithalen! Het is ook een echt nachtdier dus zal je hem dan pas echt actief zien. Als je dit wel wil zien zul je een nachtTL erin moeten hangen. Het is een vis wat van levend voer houdt, maar zal ook wel diepvries aannemen, droogvoer moet je hem aanleren. Hij zal ook aan de medebewoners kunnen beginnen, zet er dus geen kleine vissen bij.

Het aquarium moet potdicht zitten. Alen kunnen makkelijk ontsnappen door allerlei gaatjes. Daarnaast moet het aquarium dicht beplant zijn, door de wortels van de plantjes zullen ze ook minder kunnen graven. Ze vereisen een fijne korrelige bodem, waarin ze dus mogenlijk in kunnen graven. Ze houden van zacht tot middelhard, neutraal of iets basisch water ( pH rond de 7). een kleine zeezout toevoeging wordt op prijs gesteld maar is niet echt nodig ( 1 theelepel zout op 10 liter water). Temp: 23 - 28 graden.

De kweek is vrij moeilijk, en zoals je al had gelezen zijn ze nogal agressief tegen soortgenoten. Maar als ze eitjes hebben afgezet komen deze na 3 dagen uit.