Database


A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z

VissenInfo
Naam: Bengaalsvuurtje, Badis Badis Bengalensis / Dario dario
Categorie: Zoetwatervissen / /
Familie: Badidae
Areaal: India, de Bengalen en Bangladesh
Werelddeel: AziŽ
Scholenvis: Nee
Maximale grootte: 3 cm
Minimale grootte aquarium: 40 cm
Zone: midden
Stroming: Zwak
Temperatuur: 26 - 22 graden Celcius
Zuurgraad: pH 6,0 - 7,5
Hardheid: GH 5 - 10
Dieet: fijn levendvoer
Kweek: Eenvoudig onder de juiste omstandigheden. Vrijlegger. Het mannetje 'knijpt' als het ware de eitjes uit het vrouwtje. Ze dansen om elkaar heen.
Dit bengaalsvuurtje is een schitterend klein visje wat lijkt op een miniatuur cichlide. Het is een vrij rustig visje, dat het best in een speciaalaquarium kan worden gehouden, of met andere rustige, kleine vissen.

Wanneer het mannetje een territorium heeft gevormd zal het vrouwtje hier naar toe worden gelokt. Het mannetje knijpt de eitjes door middel van een "omhelsing" uit het vrouwtje (het mannetje wikkelt zich geheel om het vrouwtje heen). 1 tot 3 eitjes vallen uit het vrouwtje op een willekeurige plek. Zorg voor Javamos en ze zullen daar in paren. Hierna worden alle andere vissen uit het territorium gehouden. Schade kan het beestje niet aanrichten door zijn geringe grootte en het territorium is ook niet groot. Het is verstandig om 2 tot 3 vrouwtjes per man te houden en niet meer dan 1 man in het aquarium! De zwakste man zal wegkwijnen in een hoekje.

Geslachtsonderscheid: Het mannetje is zeer kleurrijk, terwijl het vrouwtje saai grijs is. In de paartijd krijgen de vrouwtjes meer kleur. Donkere strepen worden zichtbaar en er verschijnt ook een groenige gloed. Let erop dat de beestjes bij aanschaf volwassen zijn! Alleen dan is er onderscheid te zien!

We hebben deze familie ondergebracht bij de Labyrintvissen. Ze behoren (nog) niet bij deze catergorie maar delen wel enkele kenmerken van de labyrintvissen.
Artikel: Van deze vis is een artikel aanwezig