Database


A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z

Planten Info
Naam: Reuzenvallisneria, Vallisneria gigantea
Geslacht: Vallisneria
Kleur: Donkergroen
Maximale lengte: 150 cm
Areaal Filippijnen en voormalig Nieuw-Guinea.
Werelddeel: Zuid-Oost AziŽ
Solitair?: Ja
Zone: achtergrond
Temperatuur: 18 - 28 graden Celcius
Groei: gemiddeld
Licht: veel
Drijfplant?: Nee
Een bekend plantengeslacht voor in het aquarium zijn de Vallisneria's. Het geslacht telt niet meer dan acht soorten. Het zijn planten die allemaal gekenmerkt worden door lange dunne, omhooglopende bladeren. In het algemeen zijn het niet veel eisende planten, die dan ook al jaren in de aquariumwereld gehouden worden. Allen staan ze bekend als goede zuurstofleveranciers!

De grootste Vallisneria is de gigantea. Deze plant kan wel 2 meter lang worden. Duidelijk is dat ze daarom niet in de kleinere aquaria kan worde gehouden. Voor grote aquaria is het een schitterende plant. De bladeren worden niet alleen lang, de plant wordt ook heel vol. Veel cichlidenaquaria zijn van deze plant voorzien: de cichliden laten het met rust en de plant levert veel zuurstof en is een fraaie decoratie.
Ook deze plant is te vermeerderen met uitloperplantjes. Om dit te bevorderen is een stevige bodem nodig. Houd er rekening mee dat er enorme wortels ontwikkelen. Het is daarom goed om de plant zo nu en dan los te halen.
Hoewel zeldzaam aangeboden, bestaat van de gigantea ook een rode vorm. Deze staat bekend als de neo-tropicalis en lijkt op de gigantea (vereist alleen nog meer licht).