Database


A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z

Planten Info
Naam: Rotala rotundifolia
Geslacht: Rotala
Kleur: Roodbruin
Maximale lengte: 50 cm
Areaal Zuidoost Aziatische landen.
Werelddeel: Zuid-Oost AziŽ
Solitair?: Nee
Zone: midden, achtergrond
Temperatuur: 18 - 28 graden Celcius
Groei: gemiddeld tot snel
Licht: veel
Drijfplant?: Nee
Het geslacht Rotala is een tropische cosmopoliet. In Nederland noemen we dit geslacht 'de kattenstaartachtigen'. De planten zijn gewend aan de seizoensinvloeden. Het zijn daarom echte moerasplanten. De meeste planten hebben geen moeite om jaren onder water te staan, zoals in onze aquaria. Kenmerkend voor alle planten is dat ze in helder water staan, waar de hele dag de zon boven staat. Dit verklaart waarom alle planten uit dit geslacht lichtbehoeftig zijn.

Zoals bij de andere Rotala soorten heeft ook de rotundifolia veel licht nodig om mooi te blijven. Wordt hieraan voldaan, dan ontstaat een plant die kleurt van geel tot rood. De bladeren hebben een ellipsvorm van maximaal 2 centimeter lang. De bladeren staan kruigewijs aan de stengel. Vanwege de kleur en bladvorm kan de plant prima als contrast worden gebruikt.

De plant kan vermeerdert worden door te toppen. De toppen kunnen ingeplant worden en zullen zonder probleem verer groeien. Het beste is om de planten op een lengte van 25 centimeter te houden.