Database


A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z

Planten Info
Naam: Roze macrandra, Rotala macrandra
Geslacht: Rotala
Kleur: Rozerood
Maximale lengte: 50 cm
Areaal Zuidoost Aiatische landen, met name Indie.
Werelddeel: Zuid-Oost Azi
Solitair?: Nee
Zone: midden, achtergrond
Temperatuur: 24 - 28 graden Celcius
Groei: gemiddeld tot snel
Licht: veel
Drijfplant?: Nee
Het geslacht Rotala is een tropische cosmopoliet. In Nederland noemen we dit geslacht 'de kattenstaartachtigen'. De planten zijn gewend aan de seizoensinvloeden. Het zijn daarom echte moerasplanten. De meeste planten hebben geen moeite om jaren onder water te staan, zoals in onze aquaria. Kenmerkend voor alle planten is dat ze in helder water staan, waar de hele dag de zon boven staat. Dit verklaart waarom alle planten uit dit geslacht lichtbehoeftig zijn.

De macrandra is n van de mooiste planten uit het geslacht Rotala. Omdat ze in het herkomstgebied voortdurend in de zon staan, is een hoge temperatuur en veel belichting vereist. Met behulp van oppervlaktebeweging kan de plant ook onderaan verlicht worden. Bij de juiste belichting krijgt de plant een fraaie bruinrode kleur. De blaadjes staan op korte afstand boven elkaar. De bladeren groeien paarsgewijs en worden zo'n 3 centimeter lang.
De plant is eenvoudig te vermeerderen door te toppen. De stamstengel kan blijven staan, mits deze niet te klein is. De toppen kunnen ingeplant worden. Door deze plant te combineren met een lichtgroene plant, zoals de Hygrophila difformis, ontstaat een mooi contrast in kleur en bladvorm.