Database


A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z

Planten Info
Naam: Rode tijgerlotus, Nymphaea lotus var. rubra
Geslacht: Nymphaea
Kleur: Rood roestbruin
Maximale lengte: 25 cm
Areaal Eigenlijk is de herkomst twijfelachtig: het is Afrika of AziŽ. Toch gaat het vermoeden uit naar Nige
Werelddeel: Zuid-Oost AziŽ
Solitair?: Ja
Zone: midden, achtergrond
Temperatuur: 22 - 28 graden Celcius
Groei: gemiddeld tot snel
Licht: veel
Drijfplant?: Nee
Het geslacht Nymphaea is een bekend plantengeslacht. In de vijver kennen we het als de waterlelie's. In het aquariumleven staan ze bekend als de lotus. Verschil tussen de plant in de vijver en in het aquarium is dat deze laatste altijd solitair wordt toegepast. De meeste van deze planten zijn te vinden in diepe, heldere wateren waar een geringe stroming staat. Ze staan geworteld in een voedselrijke bodem en vormen altijd drijfplanten.

Hoewel als hoogte 25 centimeter staat opgegeven, moet eerst opgemerkt worden dat de Rode Lotus eigenlijk veel hoger kan worden. De plant vormt namelijk grote bladeren die doorschieten naar het oppervlak om daar drijfbladeren te vormen. In het aquarium kunnen deze beter weggehaald worden, omdat ze veel licht wegnemen en ook ten koste gaan van de vorming van nieuwe bladeren.
De Rode Lotus is populair in het aquarium vanwege de bijzondere verschijning. Het is een rode plant met een mooie, grote bladvorm. De bladeren zijn hartvormig, met een diepe insnijding. Ze kunnen met gemak 20 centimeter groot worden! Naarmate de plant meer licht krijgt, kleurt hij mooier rood en krijgt hij meer bladeren. De plant is een uitstekende contrastplant. Het beste is om er groene planten voor te zetten, die meteen het zicht op de stelen wegnemen.