Database


A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z

Planten Info
Naam: Groene tijgerlotus, Nymphaea lotus
Geslacht: Nymphaea
Kleur: Groen en rood
Maximale lengte: 50 cm
Areaal Nigeria, in de Ogun rivier.
Werelddeel: Afrika
Solitair?: Ja
Zone: midden, achtergrond
Temperatuur: 22 - 28 graden Celcius
Groei: gemiddeld
Licht: veel
Drijfplant?: Nee
Het geslacht Nymphaea is een bekend plantengeslacht. In de vijver kennen we het als de waterlelie's. In het aquariumleven staan ze bekend als de lotus. Verschil tussen de plant in de vijver en in het aquarium is dat deze laatste altijd solitair wordt toegepast. De meeste van deze planten zijn te vinden in diepe, heldere wateren waar een geringe stroming staat. Ze staan geworteld in een voedselrijke bodem en vormen altijd drijfplanten.

Hoewel als hoogte 50 centimeter staat opgegeven, moet eerst opgemerkt worden dat Lotus eigenlijk veel hoger kan worden. De plant vormt namelijk grote bladeren die doorschieten naar het oppervlak om daar drijfbladeren te vormen. In het aquarium kunnen deze beter weggehaald worden, omdat ze veel licht wegnemen en ook ten koste gaan van de vorming van nieuwe bladeren.
De Groene Lotus is een mooie plant met een mooie, grote bladvorm. De bladeren zijn hartvormig, met een diepe insnijding. Ze kunnen met gemak 20 centimeter groot worden! En plant kan 20 van deze bladeren vormen. Duidelijk is dat daarvoor ruimte moet zijn. Bij een goede bodem is de plant bijna niet in de hand te houden. Helaas komen we de plant niet zoveel tegen in de aquariumwereld. De basiskleur van deze plant is groen. Onder invloed van het licht ontstaan echter bruine tot rode vlekken. Vermeerdering vindt plaats door dochterplanten aan de knol.