Database


A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z

Planten Info
Naam: Vaantjesplant, Hygrophila difformis (= synnema triflorum)
Geslacht: Hygrophila
Kleur: Lichtgroen
Maximale lengte: 50 cm
Areaal Bangladesh, Bhutan, Cambodja, India, Laos, Nepal, Thailand en ViŽtnam.
Werelddeel: Zuid-Oost AziŽ
Solitair?: Nee
Zone: midden, achtergrond
Temperatuur: 22 - 28 graden Celcius
Groei: snel
Licht: veel
Drijfplant?: Nee
Hygrophila is een groot plantengeslacht, met uiteenlopende ondersoorten. Kenmerkend voor deze plant is dat ze een goede bodem en goede verlichting nodig heeft. De planten zijn lang in het aquarium te houden en zijn ook eenvoudig te vermeerderen.

De difformis is een vrij onbekende naam in de Nederlandse aquariumwereld. De plant staat bekend onder de bijnaam Vaantjesplant. Het is een veel gebruikte plant, vanwege haar schoonheid en gebruiksgemak. De plant is een perfecte achtergrondplant. Het is een sterk geveerde, heldergroene plant. Overigens heeft de plant boven water grote, afgeronde bladeren. Ondanks dat de plant zo vol is, kan ze ook goed als een 'straatje' worden ingezet. Via allerlei oplopende routes ontstaat zo een diepte-effect.
Om de plant mooi te houden is veel licht nodig (ook voor de onderste bladeren). Bij veel licht is te zien dat de bladslippen uiterst fijn worden. Bij de bodem, waar minder licht is, zijn de bladslippen grover. Om ook licht bij de bodem te laten komen is een goede oppervlaktestroming wenselijk.