Database


Familie - Zoetwaterroggen (Dasyatidae)


In de handel duiken geregeld twee soorten zoetwaterroggen op, beide uit Zuid-Amerika: de Pauwoogstekelrog (Potamotrygon motoro), die 40 cm lang wordt, en de Zoetwaterstekelrog (P. laticeps), die 60 cm haalt. Ze leven van nature in ondiepe, vrij heldere wateren met een bodem van zand of slib.
Stekelroggen zijn in het bezit van een gezaagde stekel boven op de lange staartsteel. Het lichaam is verder sterk afgeplat, en de ogen staan boven op de kop. In het ondiepe water van hun natuurlijke biotoop moeten de dieren oppassen voor verblinding door de zon, en daarom hebben de meeste soorten een flapje over het oog dat het netvlies beschermt. Men ziet dat ook bij de zeebewonende verwanten.
Zoetwaterroggen zijn overdag tamelijk actief, en brengen veel tijd door met het zoeken naar voedselbrokjes op de bodem van het aquarium. Ondanks hun grootte zijn het heel vreedzame dieren, al zijn ze bij kleine visjes niet te vertrouwen, deze zullen snel als smakelijk hapje worden verorberd. Zorg voor grote medebewoners die wel tegen een stootje kunnen.

Aquarium:
Het aquarium waar roggen in worden gehouden moet een groot bodem oppervlak hebben, omdat roggen natuurlijk bodemdieren zijn. De bodem samenstelling is ook erg belangrijk. Zand kan je goed op de bodem van je bak gebruiken, zodat hierin de dieren kunnen graven. Gebruik hiervoor geen scherpe stenen of kiezelsteentjes die scherpe kantjes hebben. Stekelroggen zijn gevoelig voor plotselinge veranderingen in de watersamenstelling. Gebruik voor het verversen gerijpt water met dezelfde eigenschappen.

Voedsel:
bij voorkeur levend voer zoals tubifex en regenwormen; ook diepvriesvoer wordt wel aangenomen, zoals garnalen en mosselvlees.

Gezondheid:
sterk afhankelijk van de waterkwaliteit. In goed water worden ze nauwelijks ziek, in matig tot slecht water gaan ze heel gauw dood. Bij het aankopen van roggen moet je goed opletten dat de roggen in top conditie zijn. Vaal zijn de roggen die aangeboden worden ziek of uitgehongerd. Ze komen er niet vaak weer bovenop. Wanneer ze uitgehongerd zijn kan je dat zien aan een deuk tussen de 2 ogen..

Vraag & Antwoord

-Hoe moet ik een zoetwaterrog vervoeren?
Dat kan natuurlijk niet in een plastic zak, gezien de scherpe stekel op de staartsteel. Gebruik een grote plastic doos met een goed sluitend deksel. Gaat de reis lang duren, dan moet u de doos omwikkelen met een deken of krantenpapier, zodat geen sterke afkoeling optreedt. Zet nooit meer dan een enkele stekelrog in een doos, want in zo'n kleine ruimte kan het gebeuren dat de dieren elkaar per ongeluk aan elkaars stekel rijgen. Als tijdens het transport een dier doodgaat, raakt het water snel vervuild, waardoor ook de andere exemplaren kunnen overlijden.

-Is de stekel giftig?
Ja, maar niet levensgevaarlijk voor mensen. Wel kan de pijn van een steek zeer hevig zijn; het is niet duidelijk of dat door een echt gif komt, of door de bloedvergiftiging die men oploopt door slijm dat in de bloedbaan terechtkomt. De stekel is gezaagd als een broodmes, wat een lelijke, rafelige wond veroorzaakt. Maar normaliter zijn zoetwaterroggen vreedzaam; de stekel wordt in hoofdzaak als verdedigingswapen gebruikt.