Database


Familie - Longvissen (Families:Ceratodidae, lepidosirenidae en Protopteridae)


Longvissen leven al 400 miljoen jaar op aarde. De oudste fossiele vertegenwoordigers zijn gevonden in gesteentelagen uit het OnderDevoon. In die tijd maakten AustraliŽ, Afrika en Zuid-Amerika deel uit van een groot supercontinent dat Gondwanaland wordt genoemd. Later raakte Gondwanaland opgebroken in de huidige drie zuidelijke continenten, die ver uit elkaar zijn gedreven. Maar in die werelddelen komen nog steeds longvissen voor.

Longvissen hebben een gestrekt lichaam, en de rug-, staart- en aarsvin zijn met elkaar vergroeid. Lepidosiren en Protopterus hebben zeer kleine schubben, een gepaarde (dubbele) zwemblaas, en de buik- en borstvinnen zijn hier priernvormig, zonder vinstralen. De Zuid-Amerikaanse longvis (Lepidosiren paradoxus) is het beste in een aquarium te houden. De jongen wennen snel aan de beperkte ruimte van de bak, ze zijn ook aardig geel-en-bruin gemarmerd, maar als ze een lengte van 10 cm hebben bereikt worden ze grauw. Ze kunnen erg groot worden maar vallen andere grote vissen niet lastig.

De Afrikaanse Protopterus-soorten zijn echter zeer agressief en hebben een bak voor zichzelf nodig. Kleine exemplaren zijn nog redelijk verdraagzaam tegen andere vissen, maar dat duurt niet lang.

Wees ook zelf heel voorzichtig als u de vissen vangt, of als u in de bak wilt werken. Ze hebben krachtige kaken, waarmee ze filterslangen, vangnetten en ook uw vingers te lijf gaan. Het zijn ook ware ontsnappingskunstenaars. Vindt u uw dier schijnbaar dood op de vloer, pak hem dan toch niet vast, want zelfs een uitgedroogde longvis zal proberen u te bijten. Manoeuvreer hem in een sterk, diep, nat, linnen net en zet hem terug in de bak.

Zowel de Zuid-Armerikaanse als de Afrikaanse longvissen maken een nest; het mannetje bewaakt het legsel. Deze dieren houden een zomerslaap in de droge tijd.

De Australische longvis (Neoceratodus forsteri) is beschermd en wordt ook nergens aangeboden. Hij heeft opvallend grote schubben, een zijdelings samengedrukt lichaam en peddelvormige borst- en buikvinnen; de zwemblaas is ongepaard. Hij houdt geen zomerslaap, en de eieren worden niet in een nest, maar gewoon tussen de planten gelegd.

Huisvesting en verzorging
Een bak met een bodem van zand of fijn grind; voor Lepidosiren ook beplanting. Kienhout en gladde stenen als decoratie; geen scherpe rotsen waaraan het dier zich kan verwonden. Zorg k oor een sterke dekruit, nodig met zandzakjes verzwaard om ontsnapping te voorkomen, vooral bij de Afrikaanse soorten. De bakgrootte is minimaal 120x50x50 en dit is alleen voor de jonge dieren, hierna moet de bak vele male groter worden, dus weet waar je aan begint!

Voedsel:
Lepidosiren is in hoofdzaak carnivoor en eet garnalen, wormen visjes, waterslakken en stukjes vis of vlees. De Afrikaanse soorten zijn echte rovers maar eten haast alles, dood of levend, van waterinsecten (vooral als ze jong zijn) tot vis.

Gezondheid:
weinig vatbaar voor ziekten, mits de waterkwaliteit in orde is en scherpe voorwerpen ontbreken. In slecht water kunnen de vinnen wegteren. Dit is te verhelpen door het water te verversen en een efficiŽnt filter te installeren. In schoon water genezen schrammen op de huid vanzelf.

Vraag & Antwoord

-Mijn longvis komt steeds naar het oppervlak en hapt naar lucht. Is dat normaal?
Uiteraard. Deze dieren leven in zeer zuurstofarme wateren en gebruiken de zwemblaas als long, vandaar de naam. Als een longvis niet aan het oppervlak kan komen, dan verdrinkt hij.

-Wat houdt dat in, een zomerslaap?
De zomerslaap of aestivatie is een rustperiode die de dieren in de natuur doormaken als de omstandigheden slecht zijn, met name als het water in de droge tijd uitdroogt.

-Hoe moet ik longvissen vervoeren?
In een grote plastic doos met voldoende water om de vis juist te bedekken; zo zal hij minder geneigd zijn te gaan springen als hij in de doos gezet wordt, of als u de doos weer opent. Zorg dat het deksel niet los kan gaan.