Honinggoerami (Colisa chuna of C. sota)


De honinggoerami behoort tot de labyrintvissen. Het zijn de kleinste goerami’s die in de aquariumwereld bekend zijn. Ze leven in N.O. India en Bangladesh. De honinggoerami komt in de natuur voor in dichtbegroeide, langzaam stromende of stilstaande wateren. De latijnse naam is : Colisa chuna/sota. Het zijn over het algemeen vissen met een goedaardig karakter en ze zijn niet agressief tegen andere vissen, alleen als ze een schuimnest hebben, wil het mannetje nog wel eens het nest beschermen en dan bijt hij flink van zich af. Ze worden ongeveer 5 cm groot. Ze leven in alle waterlagen van het aquarium, maar voornamelijk boven en in het midden.

Aquarium

   
Klik voor een grote foto
Het aquarium moet minstens 60 cm lang zijn. Het fijnst voelen ze zich als het aquarium goed beplant is, met veel schuilplaatsen en af en toe een drijfplant, zodat op sommige plekken het licht een beetje minder fel is. De honinggoerami vraagt een pH van 6 tot 7,5 en een hardheid tot 15 GH. De temperatuur mag liggen tussen de 22°C en 28°C. Je moet deze vis alleen samen houden met andere rustige en vreedzame vissen en ook geen vinnenbijters als medebewoners er bij doen. De visjes komen het beste tot hun recht als ze paarsgewijs gehouden worden.

< Op de foto staat het mannetje afgebeeld.Voeding

Ze eten bijna alle soorten voer, als het maar klein is, anders past het niet in hun bek.Omdat ze niet echt voorkeur hebben kan je veel afwisselen met voedsel, dit komt ten goede van je vissen. Zo kan je ze ook in een goede conditie krijgen als je ermee wil kweken. Er zijn allerlei soorten voer op de markt en je kan alles vinden bij een speciaalzaak. Cyclops is een klein kreeftje wat vaak wordt aangeboden als diepvriesvoer. Cyclops is goed geschikt voor de kleinere vissen zoals deze gourami.


Geslachtsonderscheid

   
Klik voor een grote foto
De man zal in de paartijd een donkere onderbuik vertonen. Hij is vaak wat kleiner en dunner dan de vrouw. Ook heeft hij meer kleur dan het vrouwtje. Hij wordt dan donker geel tot oranje in de paartijd.

De vrouw zal in de paartijd een lengte streep over bijna het hele lichaam vertonen. Ze is vaak wat groter en dikker dan de man. Ook is zij minder gekleurd. Zij wordt licht geel van kleur. Ze is veel dikker als ze paarrijp is, doordat ze eitjes met zich mee draagt.

> Op de foto staat de vrouw afgebeeld.Kweek

   
Klik voor een grote foto
Net zoals vele andere labyrintvissen bouwen ook de honinggoerami’s een schuimnest. Als het mannetje in de paartijd is, zal hij beginnen aan de bouw van een schuimnest. Hij is alleen in de paartijd, als hij een donkere zwart/bruin en soms wat zilveren onderbuik vertoont. Als het vrouwtje een lichte bruine streep in het midden van haar lichaam, van het hoofd, naar de staart vertoont, is zij ook in de paartijd. Dan zal het niet meer lang gaan duren, of ze beginnen met elkaar uit te dagen en lokken elkaar naar het nest. Het mannetje zal het vrouwtje op haar zij proberen te krijgen, zodat hij haar kan omringen met zijn lichaam. Het vrouwtje zal dan de eitjes loslaten uit haar buik en als de eitjes naar het wateroppervlak stijgen, zal tegelijkertijd het mannetje de eitjes bevruchten. Er worden zo een 150 tot 250 eitjes losgelaten per legsel, per paring zo een 20 stuks per keer. Dit alles gebeurt onder het schuimnest, dat het mannetje gemaakt heeft. Dan zullen ze samen de eitjes nakijken. Als dat allemaal gebeurd is, zal het mannetje het vrouwtje gaan wegjagen, omdat hij haar als gevaar voor ZIJN eitjes ziet. Soms gebeurt dit met grof geweld, hij kan zelfs zijn eigen vrouwtje aanvallen en haar flink verwonden in het gevecht. Na 24 tot 30 uur komen de eitjes uit en zal pa er voor zorgen totdat ze vrij zwemmen, en dan moet de pa verwijderd worden. De jongen kan je grootbrengen met fijn voer en infusoriën, later kan je overstappen op artemia en fijn droogvoer.

< Het schuimnest bestaande uit tientallen eitjes.   
Klik voor een grote foto
In tegenstelling tot de dwerggoerami, Colisa Lalia, en de diklipgoerami, Colisa labiosa, gebruikt de honinggoerami geen plantendelen bij de bouw van het nest. Wel maakt hij gebruik van aanwezige drijfplanten. Omdat het nest niet verstevigd wordt, blijft het ook niet compact, maar kan het soms wel uitdijen tot een doorsnede van 40 cm.

Als je serieus wil kweken met deze vissen kan je ze beter voor de paring alleen onderbrengen in een aquarium en niet in een gezelschapsbak. Zo houd je veel kleine vissen over en zullen de ouders niet agressief worden in de gezelschapbak.

> Op de foto zie je het schuimnest met de eitjes en ook de larfjes die al uit de eitjes zijn gekomen.Tip: Als je wil kweken kan je de temp van het water wat verhogen naar 27 graden, maar zorg wel dat je een paarrijp vrouwtje en een volwassen man hebt als je de temperatuur verhoogd, anders zal het vrouwtje tot uitputting worden nagejaagd.

Geschreven door Jeffrey.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.