Dwergklauwkikker (Hymenochirus boettgeri)


De dwergklauwkikker is een klein kikkertje dat het leuk zal doen in je aquarium. Oorspronkelijk leefde hij in de tropische vijvers in West-Afrika. Hij laat al het leven in je aquarium met rust en gaat helemaal zijn eigen gang. Hij heeft donkerbruine stippen en wratjes op zijn rug en een witte buik. Ze hebben zwemvliezen aan alle 4 de pootjes, een smalle puntige kop en natuurlijk klauwtjes. De kikkertjes kunnen jaren oud worden.

Aquarium

   
Klik voor een grote foto
Het kikkertje stelt wel een paar eisen aan het aquarium. Hij hoeft niet helemaal op het droge te kunnen. We vind hij het prettig als hij/zij half op het droge kan komen. Bijvoorbeeld door middel van grote drijvende bladeren. Zorg ook voor voldoende planten waar hij achter kan schuilen. Stenen zijn natuurlijk ook goed. Hij houdt niet van een te sterke stroming! Ook niet onbelangrijk is het licht. Hij houdt namelijk erg van zonnen. Als je een aquarium zonder lichtkap hebt, zorg dan voor een deksel op het aquarium. Ook in de hoeken waar de snoeren uit je aquarium komen afdichten met bijvoorbeeld tape. Je kunt ook een spons in tweeŽn knippen en die ertussen doen. Anders zul je gauw een kikkertje missen uit je bak en het terug vinden naast de bak. Ze kunnen namelijk prima springen en kruipen, maar op het droge overleven ze niet.

< Het dwergklauwkikkertje in het aquarium.Voeding

   
Klik voor een grote foto
Over de voeding kunnen we redelijk kort zijn. Ze houden van klein levend voer zoals watervlooien, muggenlarven en tubifex. Natuurlijk eten ze ook gedroogde watervlooien. Vlokvoer is weinig over bekend, maar waarschijnlijk in combinatie met bovenstaand voer wel aan te wennen. Als ze de kans krijgen zullen ze ook pasgeboren visjes oppeuzelen.

> Een hongerige dwergklauwkikker.Kweek

   
Klik voor een grote foto
Voorafgaand aan het leggen van 100 tot 200 bruine eitjes aan de oppervlakte vindt er een paringsdans plaats. Dit kan ongeveer een uur duren. De kikkers moeten hierna worden verwijderd anders zullen ze de eieren opeten. Je kunt de paring een beetje stimuleren door vers water en het samenbrengen van kikkers die normaal niet in hetzelfde aquarium zitten. De eieren komen na 2 tot 3 dagen uit. De kleine larven zwemmen eerst aan de oppervlakte rond. Je kunt begrijpen dat de meeste vissen dit zien als een heerlijk tussendoortje.

Als je de dwergklauwkikker wil kweken kun je dit dus beter doen in een aparte bak, zonder, of met kleine vissen. De larven zijn namelijk al wel zo'n 4 mm groot. Ze eten de eerste tijd eencellige diertjes.

< Twee dwergklauwkikkers aan het begin van hun dans.Geslachtsonderscheid

   
Klik voor een grote foto
Het vrouwtje word iets groter dan het mannetje, namelijk maximaal 4 cm. Het mannetje wordt maximaal 3,5 cm. Het mannetje heeft een duidelijk zichtbare klier achter de voorpoten. De kikkertjes zijn na ongeveer 1 tot 1,5 jaar geslachtsrijp.

> Een geslachtsrijpe dwergklauwkikker.

Zorg dat je geen overbevolking hebt in het aquarium. Reken ongeveer 5 liter water per dwergklauwkikker. Ze zijn erg gevoelig voor chloor. Laat dus het water eerst minimaal een dag staan voordat je het in het aquarium doet OF gebruik aquaSafe. Doe heel voorzichtig met chemische middeltjes tegen bijvoorbeeld algen. Hier kunnen ze slecht tegen. Het is dus beter om ze dan tijdelijk in een andere bak te doen. (mits mogelijk)
Laatste tip. Vang ze liever niet met een netje. De klauwtjes komen hier gauw in vast te zitten!. Gebruik liever bijvoorbeeld een glazen potje.

Geschreven door Remko Verwijs, foto's zijn van Antoinette vd rieth.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.