Guppen (Poecilia reticulata)


Het guppy is lange tijd uitgezet in Amerika om de muggenplaag onder controle te houden, ze eten uitstekend muggenlarven namelijk. De endler en de wildvanggup zijn guppen die dicht bij de oorspronkelijke guppen staan, deze zijn soms moeilijk te krijgen als zuivere lijn.

De gup is n van populairste tropische aquariumvissen. Maar ook in koudwater is de gup erg in trek. De gup is "de" vis voor beginnende aquarianen. Dit omdat het een erg gemakkelijke vis is en in bijna elk soort water kan leven; brakwater, sterk organisch vervuilde wateren en zelfs in puur zeewater vlakbij riviermondingen. Veel beginnende aquarianen kiezen dit visje ook omdat hij er in allerlei kleurtjes is en hij ook snel voor veel jongen zorgt. De gup wordt ook wel het miljoenenvisje genoemd omdat hij zich zo snel voorplant.

Aquarium

   
Klik voor een grote foto
De gup kan al in een aquarium vanaf 40 cm. De watersamenstelling maakt niet zo veel uit voor de gup, maar het beste is om ze rond de 25 graden te houden en ph 7,0-8,5 en dh 10-25. Als planten kan je het beste fijne plantjes nemen omdat de jongen zich daar goed in kunnen verschuilen. Verder zand of fijn grind, maakt eigenlijk weinig uit want ze woelen niet in de bodem.

< De endler gup.Voeding

   
Klik voor een grote foto
De gup is een alleseter. Ze eten droogvoer, levend voer en af en toe wat groenvoer. Waar de gup gek op is zijn allerlei muggenlarven, bij voorkeur de zwarte larven van steekmuggen (mosquito's).

Je kunt de jongen fijngewreven droogvoer geven of wat klein levend voer.

> Een nog jonge gup.Kweek

De kweek is absoluut niet moeilijk bij guppen. De mannetjes zijn altijd bezig met het versieren van de dames d.m.v. te gaan sidderen in een S-vorm en al hun vinnen te laten zien. Na dit voorspel paren de guppen. Na het paren zal de buik van de vrouwtjes gup dikker en aan de achterkant van de buik zwarter worden (dit zijn de jongen). Dit komt omdat de baarmoeder wordt gevuld met kleine baby gupjes. Als het bijna zover is, dat is na ongeveer 3-5 weken, kan je zelfs (bij sommige guppen) de jongen in de buik zien zitten. De bevalling verloopt normaal. De jongen worden er uitgeperst en zwemmen dan naar boven om hun zwemblaas te vullen met lucht. Probeer er wel zo snel mogelijk bij te zijn na de geboorte want de andere guppen zien de jongen als levend voer, waardoor dus al een meerderheid van de jongen wordt opgegeten. Wat je dan wel kunt doen is het vrouwtje voordat ze gaat bevallen in een kweekbakje doen, hierdoor worden de jongen opgevangen en de moeder kan er niet bij. Maar het nadeel van zo'n kweekbakje is dat de vrouwtjes er gestresst van kunnen raken waardoor ze de bevalling uitstellen, het vrouwtje bevalt pas als ze zich op haar gemak voelt.

Als je niet zoveel jonge guppen wil overhouden kan je ze gewoon in je bak laten zwemmen. De sterkste zullen namelijk overleven, zorg wel voor wat beschutting. De vrouwtjes zullen dan ook niet zo stressen. De jonge guppen zullen na een paar maanden vruchtbaar zijn en ook dan krijgen ze kleurtjes. Over het algemeen kleuren de mannen eerder in dan de vrouwen en ook zijn de mannen eerder geslachtsrijp.


Geslachtsonderscheid

   
Klik voor een grote foto
Het is niet moeilijk om guppen te onderscheiden. De mannetjes hebben meestal fellere kleuren en een langere staart, maar omdat er ook steeds meer felkleurig vrouwtjes komen zal ik uitleggen wat het verschil is. Als je goed naar een vrouwtje kijkt dan zie je achter hun buik een zwarte stip. Dit is de baarmoeder, dit hebben alleen vrouwtjes aangezien mannetjes niet kunnen jongen. De mannetjes hebben een soort van stokje, hun gonopodium, onder hun buik. Dat is hun geslachtsorgaan. Je zal ze ook geregeld naar voren zien steken als ze met een vrouwtje proberen te paren. Deze geslachtsonderscheiding is over het algemeen hetzelfde voor alle levendbarende.

> Een mannelijke gup met het gonopodium omcirkeld (parallel aan het lichaam).Kweekvormen

   
Klik voor een grote foto
Er zijn veel kweekvormen van de guppy, zoveel dat ze niet eens allemaal zijn bijgehouden. Hier zijn een paar van de staartvormen: rondstaart, naaldstaart (dat is een ronde staart met een soort van naald eruit stekend), spitsstaart, spatelstaart, lierstaart, bovenzwaard, onderzwaard, dubbelzwaard, wimpelzwaard, sluierstaart, waaierstaart en driehoekstaart. Er zijn er vast nog meer, maar die zijn dan minder bekend. Verder zijn er heel veel kleuren gekweekt van 'metal grass gup' tot de 'bleu red mosaic ribbon gup'.

< En van de vele kweekvormen.De bijzonderheden van de gup is zijn aanpassingsvermogen. De gup kan zich bijna aan elke omstandigheid aanpassen. Koud water, warm water en brak water. Je kan ook alleen mannetjes bij elkaar houden, guppen vechten niet met elkaar ze geven alleen elkaar soms wat kopstoten. Wat ook bijzonder is, is dat de vrouwtjes gup het sperma van het mannetje kan opslaan zodat ze de volgende 3 tot 5 keer geen mannetje nodig heeft om haar te bevruchten.

Als u de guppen lang wilt behouden, geef dan gevarieerd eten. Wat je ook het beste kan doen is guppen van een hobbyist halen, dan kan je zien waar ze in leven en je hebt meestal ook dat er minder inteelt is dan bij dierenwinkels. Dan weet je niet waar ze vandaan komen.

Mede mogelijk gemaakt door: Dorien Drees, Antoinette v/d Rieth en Sven Hoving.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.