Badis badis siamensis (Badis badis siamensis)


De Badis badis siamensis is een typische soort vis omdat ze iets weg hebben van labyrintvissen en van cichliden. Het merendeel van de Badis badis soorten worden in de buurt van India, Birma en Sri Lanka gevonden. De meest bekende soort is het blauwbaarsje. Er zijn daarentegen heel veel andere soorten die bij veel aquarianen niet bekend zijn, zoals de Badis badis siamensis.

Ze hebben over het algemeen een goedaardig karakter en zijn niet agressief tegenover andere vissen als deze niet te klein zijn. De lengte van de soorten is verschillend van 2cm tot wel 9 cm. De Badis badis siamensis wordt tot bijna 6 cm. Ze prefereren een goed beplant aquarium met veel schuilplaatsen en holen waar ze zich kunnen verstoppen. Die holen kan je zelf creŽren door middel van gestapelde stenen, halve kokosnoten, omgekeerde bloempotten of door verschillende stukken kienhout.

Aquarium

De minimum aquarium lengte is vanaf 70 cm, met een Ph rond de 7,0 en hardheid tussen 7 en 8. De Badis soorten hebben in het algemeen veel warmte nodig, je moet ze dan ook op 26 graden houden en nooit lager! De Badis soorten kan je goed in een speciaal aquarium houden, dan zullen ze hun interessante eigenschappen laten zien.

Ze kunnen ook een beetje van kleur veranderen. De man kan hele mooie diepe kleuren gaan vertonen in paartijd, zo wordt de Badis badis (ook wel blauwbaarsje genoemd) heel diep blauw. Er zijn ook Badis soorten die veel rood hebben in hun lichaam. Badis soorten kan je bij veel andere vissen houden. Zorg alleen dat ze niet in hun mond passen en niet te lange vinnen hebben. Geef ze ook een beetje een rustige bak.

< De Badis badis siamensis.Voedsel

De Badis badis soorten staan er om bekend dat het kieskeurige eters zijn. Ze eten het liefste alleen levend voer, diepvriesvoer en gevriesdroogd voer kan aangewend worden. Doe dit pas als ze in hun vertrouwde omgeving zijn. Als ze iets zien bewegen aan het wateroppervlak dan zullen ze er onder gaan hangen, wachten en daarna aanvallen! Voor de kleinere Badis badis soorten zijn Cyclops een uitkomst. Deze kan je gewoon in de winkel halen als diepvries pakket. Als je diepvriesvoer geeft aan je vissen, zorg dan dat het geheel ontdooit is en spoel het schoon met water voordat je het in de bak gooit.


Geslachtsonderscheid

   
Klik voor een grote foto
Het verschil tussen man een vrouw is pas goed te zien op latere leeftijd aan de bouw van het visje; het mannetje is dan wat langer. De mannen hebben overigens ook een wat diepere kleurenprint. Je moet deze vissen in paartjes houden, je kunt 1 man op 2 vrouwen houden maar moet niet meer mannen dan vrouwen in de bak houden. Ze zullen hun prachtige kleuren laten zien wanneer er een vrouw in de buurt is. In de paartijd zullen de mannen mooiere kleuren krijgen om zo de vrouwtjes de imponeren.

> Een paartje Badis badis.Kweek

Na een hevige bals (lijkt op de bals van Betta's) knijpt het mannetje de eitjes uit het vrouwtje. De eitjes worden in holen afgezet en komen na 3 dagen uit. Voor de afzetting kan men omgekeerde bloempotten, halve kokosnoten enz. gebruiken. Er worden tot 150 eitjes afgezet, nadat dat is gebeurd wordt de vrouw door de man verjaagd die de eitjes verder verzorgd. De jongen kunnen worden opgevoed met pekelkreeftjes (artemia's).


Badis badis bengalensis

   
Klik voor een grote foto
Er is onlangs een andere Badis badis ingevoerd en dat is Badis badis bengalensis. Deze vis blijft wat kleiner en is rood gekleurd. Het is een echte aanwinst voor het aquarium! Hij is nog niet zo heel bekend, maar zeker de moeite waard. Het mannetje wordt 2,5 cm en het vrouwtje zo een 2 cm, ze eten het liefste levend voer. Deze vissen zijn van oorsprong ook echte rovers! Omdat deze badis-soort zo klein is kan je ze het beste Cyclops aanbieden als voer. Dit voer kan je als diepvriespakket bij vele speciaalzaken halen.

< De Badis badis bengalensis.
Geschreven door Sven Hoving, foto's zijn ook van Sven.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.