Bijengarnaaltje (Caridina serrata)


De bijengarnaal is een garnaaltje dat bekend staat om zijn fraai gekleurde lichaam. Het bijengarnaaltje is een uiterst vredelievend diertje en zal uw vissen geen kwaad doen. Deze garnaaltjes eten bijna alle soorten algen en bovendien ook nog organisch afval, echte opruimers voor in uw aquarium dus. Het bijengarnaaltje wordt ongeveer 3 cm groot.

Aquarium

De bijengarnaal heeft een aquarium nodig waar Javamos, veel planten, molm, eiken-/beukenblad in zit. Het bijengarnaaltje kan al in een aquarium van 10 liter worden gehouden. Verder heeft het bijengarnaaltje niet veel eisen aan het aquarium, zorg wel voor veel schuilplaatsen. Belangrijk is dat bijengarnaaltjes niet bij grote roofvissen mogen zitten omdat anders de roofvissen de garnaaltjes als voer zullen aanzien. De levensverwachting van het bijengarnaaltje is meer dan 1 jaar. Het bijengarnaaltje gedijt het best onder een temperatuur van 20 tot 25C en een pH van 6 tot 7, de hardheid rond 3 gH en een karbonaathardheid van 1,5 kH. Er mag absoluut geen ammoniak en nitriet in het water zitten, hierdoor kunnen de garnaaltjes dood gaan.

< Het bijengarnaaltje in de planten.Voeding

   
Klik voor een grote foto
Het bijengarnaaltje eet bijna alles wat zacht is in uw aquarium. Hij eet vooral algen en plantenresten. Het bijengarnaaltje zoekt het liefst wat te eten tussen javamos, maar het eet ook vlokkenvoer. Wat u uw bijengarnaaltje ook kan geven is gekookte spinazie. U kunt ook gekookte wortel geven, dit laat de kleur van het garnaaltje wat beter uitkomen. Bijengarnaaltjes zijn ook de opruimers bij uitstek. Als er een vis is overleden en u bent er niet snel bij of u heeft het niet door gehad, zullen de garnaaltjes zich te goed doen aan de dode vis. Ze zullen deze netjes opruimen. Haal al het eten wat na 36 uur nog door de bak zwerft uit het water. Dit kan namelijk het water te veel vervuilen.

> Een bijengarnaal aan de schoonmaak.Geslachtsonderscheid en Kweek

   
Klik voor een grote foto
De bijengarnaaltjes kunt u onderscheiden in de grootte en in omvang. De vrouwtjes zijn wat groter en in omvang ook groter, hun pantser is aan de zwempoten duidelijk verder naar onderen getrokken. De mannetjes zijn kleiner.

Bij de kweek moet je de waterwaardes houden zoals het hoort te zijn en dan zal er geen probleem ontstaan met het kweken van bijengarnaaltjes. U kunt het best een oud ingericht aquarium nemen waar molm en eikenbladeren inzitten. Na iedere 4 tot 6 weken kunnen er kleine bijengarnaaltjes verwacht worden. Het vrouwtje laat na ca 4 weken ongeveer 30 volledig ontwikkelde jongen los. De kleine garnaaltjes kunnen worden opgekweekt met granulaat, vlokkenvoer en molm. De kleine garnaaltjes zullen na 4 maanden vruchtbaar zijn. Na 6 maanden zijn ze volwassen.Kweekvormen

   
Klik voor een grote foto
Er is nog 1 kweekvorm van het bijengarnaaltje bekend, namelijk de "Crystal Red". Dit garnaaltje heeft i.p.v oranje-zwart-wit strepen rood-wit strepen. De kweekvormen blijven rond de 3 cm zitten. Er zijn veel garnaaltjes die op dit garnaaltje lijken en je hebt veel ondersoorten. De meesten hebben nog geen correcte naam gekregen. De garnaal die hier rechts is weergegeven is een Neocaridina Sp. of een kruising tussen een bijengarnaal en een Neocaridina garnalen soort. Neocaridina staan ook wel bekend als hommelgarnaaltjes.

> Een Neocaridina Sp.

Het bijengarnaaltje kan absoluut niet tegen ammoniak of nitriet in het water. Het water zal dus vaak verschoond moeten worden. Het garnaaltje is ook erg gevoelig voor koper. Ook is het absoluut noodzakelijk dat u geen chemische stoffen in de bak doet. Ook geen medicijnen, hier kunnen ze dood van gaan.

Geschreven door Dorien.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.