Het geslacht Microgeophagus (Microgeophagus Spec.)


Dit geslacht bestaat uit twee bekende dwergcichliden. Alle twee de vissen kennen we in de aquariumhobby. De M. ramirezi is de bekendste, al wordt de M.altispinosa steeds populairder. Ze zijn beiden op dezelfde manier te houden in het aquarium. Ze komen beiden voor in Zuid-Amerika. De ramirezi komt voor in Colombia en Venezuela. De M.altispinosa word gevonden in Bolivia. Ze leven in kleine, ondiepe stilstaande beken die vol staan met planten. De temperaturen in deze beken lopen vaak snel op.

Aquarium

Ze houden van een goed beplante bak met zacht, zuur water. De ramerize kun je het beste huisvesten in water met een pH van 6,5 en de M.altispinosa kun je goed huisvesten in water met een pH van 7,0. Je kunt de bak verder inrichten met een aantal platte stenen, kienhoutwortels en een zandbodem. We kiezen voor een zandbodem omdat deze vissen graag graven in de bodem als ze eventueel een nest gaan voorbereiden. Ze houden van temperaturen tussen 24 en 30 graden. Je zult een enkel paartje al kunnen onderbrengen in een bak van 60 liter. Als je deze vissen wilt houden kun je de bak ook als een mooie Zuid–Amerikaans biotoop inrichten.

De bijvissen moeten met zorg uitgekozen worden. Deze dwergcichliden zijn erg rustig en ook op hun rust gesteld. Het is verstandig om rustige vissen bij Ramirezi’s of M.altispinosa’s te zetten. Als je de bak inricht als Zuid-Amerikaans biotoop, kun je een mooi schooltje tetra’s en een schooltje corydorassen nemen.

Deze vissen zijn niet erg kieskeurig qua eten. Ze zullen allerlei droogvoer, levend voer en diepvries voer aan nemen. Dit betekent echter niet dat ze alleen op één soort voer kunnen leven. Door heel afwisselend te voeren zul je sterke en gezonde vissen krijgen.


Geslachtsonderscheid

Het geslacht is bij jonge vissen vrij moeilijk te zien. Als je een paartje in de winkel koopt is het altijd de vraag of het wel een paartje gaat vormen. Dwergcichliden kunnen kieskeurig zijn in hun partner keus. Veel problemen met een paartje dwergcichliden ontstaan doordat er één niet geslachtsrijp is. Je zult dan jaagpartijen door het aquarium krijgen. In de winkel is ook niet altijd duidelijk of je een paartje, twee mannen of twee vrouwen mee naar huis krijgt. Bij de volwassen exemplaren kun je het geslacht beter herkennen. De mannelijke antennebaarzen hebben 2 verlengde rugvinstralen. Deze kun je vaak zien als hij andere vissen probeert te imponeren. De vrouwelijke antennebaarzen en M.altispinosa’s hebben als ze geslachtsrijp zijn een roze buik. Als ze dan nog iets dikker worden kun je er vanuit gaan dat ze een buik vol eitjes hebben. Bij veel cichliden kun je niet goed het onderscheid zien tussen de man en de vrouw. Bij de antennebaars zul je het ook aan de kleuren kunnen zien. Maar bij veel andere cichliden kun je het geslacht pas echt bepalen bij de eiafzet. Bij discussen, maanvissen en vele andere cichliden zul je bij de eiafzet een legbuis kunnen waarnemen. Alleen de vrouwen hebben een legbuis. De legbuis zit onder de buik van de vis en wordt wel eens omschreven als een wit stokje. Door deze buis zullen de eieren gelegd worden op de schoongepoetste broedplaats.


Voortplanting

Deze vissen kunnen zich regelmatig voortplanten in het aquarium. Het is niet moeilijk om de vissen tot eiafzet te krijgen. Het moeilijkste deel van de kweek is de eieren en de jongen grootbrengen. Deze dwergcichliden zijn monogaam. Dit betekent dat ze één vaste partner hebben. Je kunt ze beter niet in een harem zetten. Wanneer de vissen paarrijp zijn, kun je al gauw de balts tussen de twee vissen zien. Tijdens de balts laten de beide vissen de mooiste kleuren zien. Bij het baltsen zie je vaak de vissen over het gehele lichaam trillen en er zal ook geprobeerd worden om de partner te leiden naar de afzetplaats. De balts is een heel belangrijk onderdeel van de voortplanting van deze vissen. De balts kan wel dagen duren en ze zullen tijdens de balts ontdekken of deze partnerkeuze juist is.

De antennebaars en de M.altispinosa zetten beiden hun eitjes in een kuil of op een platte steen af. Bij de antennebaars en de M.altispinosa nemen beide partners intensief deel aan de balts en de broedzorg. Ze zullen beiden zorgen voor de eieren en de jonge vissen. Wanneer de beide ouders de broedplaats hebben schoongemaakt, zullen ze dit na de eierafzet beschouwen als hun territorium. Een goed kweekkoppel kan wel 300 eieren afzetten per legsel. De beide ouders zullen de eieren bewaken tegen indringers. Deze vissen leggen de eieren vaak zichtbaar neer voor andere vissen en hebben dus veel moeite om ze te verdedigen. In de nacht of als het voedertijd is zullen de eieren minder bewaakt worden. Grote kans is dat dan de eieren worden geroofd. Het kan ook gebeuren dat de ouders zelf de eitjes opeten. Dit kan door stress gebeuren maar ook door dat de ouders meer oefening nodig hebben. Wil je voorkomen dat de eieren worden geroofd in de nacht, kun je zorgen dat er een lichtje naast het aquarium brandt. Als je veel jongen wilt overhouden is het verstandig om een kweekaquarium in te richten voor een kweekkoppel.

De eieren zijn geelbruin van kleur. Ze komen na twee a drie dagen uit en de jongen zullen al na één dag vrij kunnen zwemmen. Als de jongen vrij zwemmen zullen de ouders het nest regelmatig door de bak gaan verplaatsen. Je kunt de vrijzwemmende jongen met allerkleinst levend voer en stofvoer voeren. De jonge vissen zullen niet snel opgroeien. Het is van belang dat de jonge vissen bij de ouders verblijven als deze nog met de broedzorg bezig zijn. Veel nakweek is bij de ouders weggehaald en missen nu de basis verzorging voor hun eieren en hun jongen. Dit is een kwalijke zaak. Probeer zoveel mogelijk de jongen bij de ouders te houden als zij nog hun broedzorg uitoefenen


Opmerkingen Antennebaarzen schijnen niet goed tegen nitriet en het medicijn Unicell van het merk HS te kunnen. De wateromstandigheden van een aquarium zijn bij deze dieren van groot belang. Deze vissen kun je het beste in een goed en stabiel draait aquarium plaatsen, het liefst dus in een wat ouder aquarium.

Er zijn tegenwoordig veel kweekvormen van de ramirezi in de winkels te verkrijgen. Niet elke nakweek schijnt even goed te zijn en het is verstandig om met grote zorg je vissen uit te zoeken. Sommige nakweek vissen kunnen ook de broedzorg kwijt zijn, doordat ze zelf deze zorg niet kennen, zullen ze ook meer moeite hebben om hun eigen kroost te verzorgen.

Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.