De chocolade goerami's (Sphaerichthys Spec.)


Ik dacht altijd dat er maar ťťn chocolade goerami was, maar er vallen meer soorten onder deze naam. De bekendste is wel de Sphaerichthys osphromenoides, deze vis draagt de Nederlandse naam chocolade goerami. Het is ook de bekendste soort van de chocolade goerami's en werd in 1905 naar Europa gebracht.

Soorten

   
Klik voor een grote foto


Chocolade goerami's staan bekend als moeilijke vissen, maar ze zijn goed te houden als je rekening houd met hun watereisen. Deze goerami's worden op verschillende plaatsen geÔmporteerd en ze schijnen uit hele verschillende wateren te komen. Vaak verschillen de waterwaarden zo onderling dat ze erg zwak kunnen zijn in je bak, ook al hou je de geadviseerde waterwaarden aan. Doordat de vele chocolade goerami's op verschillende plekken worden gevangen, kunnen ze ook iets afwijken van de "originele" vorm, dan wordt de soort in ondersoorten verdeeld. Zo is er een ondersoort van de Sphaerichthys osphromenoides, namelijk Sphaerichthys osphromenoides selantanensis. Deze ondersoort heeft rode vinnen. De Sphaerichthys osphromenoides (osphromenoides) komt uit IndonesiŽ en MaleisiŽ. De Sphaerichthys osphromenoides selantanensis komt uit Borneo.Aquarium

Zoals vele andere goerami's houd ook de chocolade goerami van een beplant aquarium. Beschutting is een van de belangrijkste woorden voor een goerami aquarium. In de natuur vind je goerami's in kleine watertjes die geheel vol gegroeid zijn met planten. Het aquarium hoeft niet erg groot te zijn voor deze goerami's, ze blijven zelf dan ook maar rond de 6 cm. Een twistpunt kan mogelijk de temperatuur zijn. In de verschillende boeken die ik bezit word de aangegeven temperatuur van 30 graden hier en daar tegengesproken. Ze schijnen goed te houden zijn op 25 graden. Als de vissen rond de 30 graden gehouden worden, zullen ze zwakker en vatbaar zijn voor ziektes. Periodieke temperatuurschommelingen kunnen labyrintvissen juist stimuleren tot voortplanting. In hun biotoop zullen ze ook geen constante temperatuur tegen komen. De riviertjes waar goerami's gevangen worden zijn bovenin idd vrij warm, maar hoe verder je zakt, hoe kouder het wordt. De chocolade goerami is ook een rustige vis, dus de bijvissen moeten ook rustig zijn.


Kweek

   
Klik voor een grote foto
De kweek van deze dieren hebben menig liefhebber doen verbazen. Voorheen was er veel verwarring over de paring van de chocolade goerami. Chocolade goerami's zijn muilbroeders. De vrouw draagt de eieren in haar bek mee voor soms wel 2 weken lang. In die tussentijd eet ze niet, dus voor de paring moet ze goed doorvoed zijn. De eitjes worden afgezet bij de bodem. Deze goerami's omknellen elkaar niet zo erg als de draadgoerami's, wel baltsen ze om elkaar heen. Als er een kuiltje ontstaat door het gedraai boven het zand/grind, zetten ze daar hun eieren af. De eieren worden direct in de bek genomen door de vrouw. Deze vissen zetten ook graag af op gladde donkere stenen. Je kunt voor de kweek ook een kale kweekbak gebruiken, ze houden wel van een donkere ondergrond. Leisteen kan dan ook uitkomst bieden. Muilbroedende vissen zien we vooral bij cichliden, denk maar aan de verschillende soorten malawi?s. De vrouw spuugt na 2 weken de jongen uit. Ze worden niet echt door de ouders bejaagd maar elke vis lust wel een kleiner jong diertje. Je kunt de vrouw dan ook wel uit de bak halen en laten spuwen in een kweekbak. De vrouw kan je overzetten met een vangklok, de vangklok wordt ook gebruikt bij malawi cichliden. Natuurlijk doet een netje ook zijn werk. De jongen kun je het met kleinste voer grootbrengen, denk dan aan bijvoorbeeld artemia-naupliŽn (artemia-naupliŽn zijn net uitgekomen Artemia).Andere familieleden

De Sphaerichthys osphromenoides draagt niet alleen de naam chocolade goerami. Er zijn nog andere leden binnen deze familie, namelijk Sphaerichthys vaillanti en Sphaerichthys acrostoma. Deze laatste 2 soorten zijn meer weggelegd voor de echte specialist. Ze worden vaak meegenomen en zelf gevangen door de echte chocolade goerami liefhebber. Je zult ze niet vaak aantreffen in de normale speciaalzaken. Het zijn dan ook vissen voor de echte specialist. De S. vaillanto wordt zo een 8 cm groot en komt uit Borneo. De S. acrostoma wordt 10 cm groot en komt ook uit Borneo.

Eerder is al aangegeven dat deze goerami soort niet een van de makkelijkste vissoorten is. Deze vissen zijn dan ook alleen bedoeld voor de hobbyisten die een goed en stabiel draaiende bak hebben en de nodige kennis van goerami?s bezitten.
Tip:

Als je deze soort wilt houden, koop dan een stuk of 6 goerami's. Dan kunnen ze zelf paartjes vormen.
(Tekst Punkyfish, Foto Peggy)
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.