Antennebaarsje (Microgeophagus ramirezi)


De Ramirezi is erg populair onder dwergcichliden. Je ziet hem vaak in beginnersbakken en meestal zien ze er dan niet zo goed uit. Deze vis is nogal op zijn rust gesteld. En houdt niet van drukke medebewoners, daar wordt deze vis erg zenuwachtig en schuw van. Ze vinden het prettig als er een schooltje tetra's zwemt, zolang deze rustig zijn zwemt de ramirezi ook rustig rond.

Aquarium

   
Klik voor een grote foto
Deze vissen hebben een dicht beplante bak nodig met veel schuilmogelijkheden. Het is ook aan te raden om een stuk open, zanderige bodem in de bak te maken en een platte steen of een stuk hout te plaatsen, waar de vissen kunnen schuilen en eitjes af kunnen zetten. Je kan het beste 1 paartje houden per aquarium, ze zijn toch wat agressief in de paartijd en ook verdedigen de ouders de jongen en de eitjes. Voor een paartje van de vissen moet je zeker een aquarium van 60 cm als onderkomen hebben, het liefst groter! Ze kunnen nog wel eens uitvallen naar medebewoners. Zorg voor wat holen in het aquarium en hier en daar wat open zwemruimte.

> Een ramirezi die van kleur af is.Voeding

Deze vissen eten allerlei voer, variërend van droogvoer tot levend voer. Het is wel van groot belang om af te wisselen in het voedingspatroon, dus niet alleen maar droogvoer aanbieden maar ook één dag in de week levend voer. Anders kan het schade aan de lever geven, de vissen komen ook beter op kleur als je goed afwisseld! En het kan ook geen kwaad om één dag in de week geen voedsel aan te bieden aan de vissen.

< De mannelijke ramirezi.Geslachtsonderscheid

De geslachten zijn goed te onderscheiden: bij vrouwtjes verschijnt kort voor het afzetten een korte legbuis en een roodkleuring op de buik, bij mannetjes zijn de voorste twee rugvinstralen sterk verlengd. Bovendien worden de mannetjes wat groter dan de vrouwtjes.

> Rechts de mannelijke en links de vrouwelijke ramirezi.Kweek

De kweek van deze diertjes is niet erg moeilijk. Ze zetten hun eitjes af op planten of hout. Deze plek wordt eerst wel goed schoongepoetst natuurlijk. De kweekstelletjes moeten wel klikken voordat ze voor nageslacht gaan zorgen. Probeer bij 2 verschillende winkels een mannetje en een vrouwtje te halen zodat er een kans is dat ze niet familie zijn van elkaar. Als het klikt zul je dat al snel genoeg merken. Deze vissen baltsen ook, en zullen dan hun mooiste kleurtjes laten zien. De ouders hebben allebei broedzorg; ze zorgen voor de eitjes en de jongen.

< Een paartje ramirezi's aan het paren.Kweekvormen

Er zijn verschillende kweekvormen in de handel. Je heb de blauwe en de goude/gele vorm. Er is ook nog een jumbo ramirezi. De kweekvormen worden zoals de wildvorm rond de 7 cm, de jumbo natuurlijk wat groter!Antennebaarsjes zijn uiterst gevoelig voor chemicaliën in het water (voorzichtig zijn met waterwisselingen), overzetten naar andere aquaria en voor vistuberculose. Met een levensverwachting van twee tot drie jaar worden ze niet erg oud.

Geschreven door Dorien.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.