Zwarte neon (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)


De zwarte neon is een zeer vreedzaam scholenvisje. Het visje lijkt op de bekende neontetra, alleen valt op door een mooie zwarte kleur. Over het algemeen is deze vis wel goed te houden in een gezelschapsbak. Menig aquariaan vindt het een lust een school van deze vis in zijn aquarium te houden. De herkomst van deze vis is het gebied Paraguay – Brazilië, in rivier Rui Taquari.

Familie

De zwarte neon behoort tot de familie der karperzalmen. De karperzalen zijn een grote groep vissen die voorkomen in Afrika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Hun betanding is goed ontwikkeld, vandaar de naam ‘karper’. Bij de meeste soorten bevindt zich tussen de rug en de staartvin een vliezige huidplooi, de zogenaamde vetvin. Door deze vetvin lijkt de vis op de zalmen en vandaar de naam ‘zalm’. Het zijn populaire aquariumvissen die in scholen worden gehouden. De meeste kaperzalmen houden van veel licht, een goede beplanting, helder en zuurstofrijk water. Om de keuren van de vis meer tot uitdrukking te laten komen kan worden gekozen voor een donkere bodem. Verder heeft de karperzalm weinig eisen, enkel voor de kweek kunnen bijzondere eisen worden gesteld aan de watersamenstelling.


Aquarium

Deze scholenvis moet in een aquarium worden gehouden waarvan de minimale lengte 60 centimeter is. De vis is echter wel wat minder gemakkelijk om te verzorgen als de andere neonsoorten. Het beste is om het water over turf te filteren, zodat het water zacht en zuur is. Een aanrader is een donkere bodem met gedempt licht. Dit eveneens om de kleuren van de vis goed uit te laten komen. Het is een zeer vreedzame vis en gemakkelijk te houden met andere rustige vissen. Deze vis is dus ook geschikt om te houden in een gezelschapsbak. De temperatuur moet tussen de 23 en de 27 graden zijn. De hardheid van het water is voor deze vis het beste wanneer deze tussen de 5 en de 8 GH ligt. De zuurgraad moet tussen de 6,0 en de 6,5 pH liggen. De vis bewoont voor het merendeel de middelste en de bovenste laag van het aquarium. Daarnaast houdt deze vis van sterk stromend water.


Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is bij deze vissen het beste waar te nemen wanneer de vissen in een volwassen stadium zijn. De vissen worden ongeveer 4 centimeter groot. De mannetjes zijn wat kleiner en zijn daarmee te onderscheiden van de vrouwtjes. De vrouwtjes hebben eveneens een vollere buik.


Kweek

Wanneer de juiste waterwaarden zijn bereikt is het redelijk eenvoudig om te kweken met deze vissen. Om te kweken met deze vissen moet het water zacht (GH < 4) en zuur (PH = 6) zijn. De bak moet worden ingericht zijn met fijnbladige planten. Vooraf moet er goed gevoerd worden met zwarte muggenlarven. Wanneer de ouders de eieren hebben afgezet moeten de ouders in een andere bak worden overgezet. Na ongeveer 36 uur zullen de jongen uitkomen. Deze moeten gevoerd worden met infuus en Artemia-naupliën (kleine larfjes).


Voedsel

Deze vis moet gevoerd worden met afwisselend voer. Ze eten levend voer (zoals fruitvliegjes), diepvriesvoer (zoals muggenlarven) en droogvoer (zoals vlokvoer).Geschreven door Hanneke. Foto's zijn ook van Hanneke.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.