Gevlekte Acara (Aequidens curviceps / Leatacara curviceps)


Deze donkergekleurde cichlide is een mooie en geschikte vis voor in het gezelschapaquarium. Waneer deze vis eitjes of jongen heeft kan hij wel eens agressief uithalen naar mede-bewoners, maar over het algemeen is het een erg rustige (soms schuwe) en vredelievende vis.

Het aquarium

Het aquarium moet minstens 80 liter water bevatten om een goede huisvesting te zijn voor deze vis (hij wordt zelf 10 cm groot). De watertemperatuur moet tussen de 22 en 26 graden Celsius liggen. De ideale waterwaardes voor deze vis zijn een Ph tussen de 6,5-7,5 en een Gh tussen 5-12. In het aquarium moeten wat beschutte plekken zijn, waar de vis zich kan verstoppen. Deze soort voelt zich het lekkerste met een zandbodem. Deze soort kan aan droogvoer wennen, maar het liefst hebben ze toch diepvries en levend voer. Afwisseling is belangrijk voor de weerstand en gezondheid van de vis.


Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen man en vrouw is, als je goed kijkt, duidelijk te zien. De man heeft spits toelopende rug-, aars- en buikvinnen. Het vrouwtje heeft afgeronde rug-, buik- en aarsvinnen. In de paai- en broedtijd hebben beide vissen een donkerdere kleur. Vaak is aan de kleur van de vissen te zien of ze ergens hun jongen verstopt hebben. Het vrouwtje heeft een cilindervormige legbuis, terwijl het mannetje een kegelvormige legbuis heeft.


Kweek

De vissen planten zich geregeld in het aquarium voort. Het is een lithofile soort, wat betekent dat de vissen op platte stenen en andere platte voorwerpen paaien. Het vrouwtje maakt eerst de steen grondig schoon, waarna ze zo’n 150-200 bruinkleurige eieren afzet.Het mannetje zwemt er daarna overheen om de eieren te bevruchten. De eerste keren zullen de eieren onbevrucht zijn en dus door de ouders opgegeten worden. Het mannetje zwemt voortdurend om het vrouwtje heen, terwijl het indringers verjaagd. Beide ouders verzorgen de jongen constant. De eieren komen na 4 dagen uit, waarna de larven nog 3 dagen op hun dooierzak teren. De ouders zullen de larven verscheidene keren naar een veiligere plek verplaatsten.

Als je serieus wilt gaan kweken is het beter om de cichliden in een andere bak te plaatsen, aangezien ze in de paartijd behoorlijk paranoïde kunnen zijn tegenover andere vissen. Ze kunnen de andere vissen zelfs dodelijk verwonden!


Persoonlijk vind ik de gevlekte Acara een hele mooie vis, ook omdat hij best een rustig karakter heeft. Mijn vissen hebben al 5 keer eitjes gelegd, de eerste 3 keren kwamen de eitjes niet uit, de 4e keer waren de jongen na een dag weg. Ik hoop dat het nu (de 5e keer) wel lukt en dat ik de jongen goed op kan voeden.Geschreven door Tim. Foto's zijn ook van Tim.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.