Waterschildpadden


Het houden van waterschildpadden is tegenwoordig populair. Helaas weten weinig houders of toekomstige houders van waterschildpadden niet hoe ze de schildpad moeten verzorgen en huisvesten en word er vergeten dat de waterschildpad makkelijk 30 jaar kunnen worden. Waterschildpadden zijn er in vele soorten en maten. De meest voortkomende soorten zijn de roodwang, geelwang/geelbuik en de zaagrug. Maar in dit artikel gaat het over de waterschildpad in het algemeen.

Huisvesting

   
Klik voor een grote foto
De waterschildpad moet gehuisvest worden in een groot aquarium. Deze moet minimaal 4 x de lengte en 3 x de breedte van de volwassen waterschildpad hebben. Ook moeten ze genoeg diepte hebben om te kunnen zwemmen. Voor deze maten geldt; beter groter dan kleiner.

Een 'must' voor de waterschildpad is een eilandje om op te zonnen. Het zonnen is van cruciaal belang voor aanmaak van vitamines en vertering van voedsel. Het eilandje moet groot genoeg zijn, zodat de schildpad of schildpadden er uitgebreid op kunnen liggen te zonnebaden. Een eilandje is simpel gemaakt door platte stenen te stapelen of door een soort ‘tafeltje’ in de bak te plaatsen waar ze op kunnen liggen. Een zandstrandje is lekker zacht.
Als zon dient er gebruik gemaakt te worden van een UV-B warmtelamp. Door deze soort lamp kunnen ze de vitamines aanmaken, die ze met een gewone spot niet kunnen aanmaken. Met de gewone spot kan wel de rest van de bak verlicht worden.

Het is belangrijk dat de dieren niet op de tocht zitten. 50% van de bak dient afgedekt te worden omdat ze anders ernstig ziek kunnen worden en hier aan kunnen dood gaan.
De waterschildpad heeft geen speciale waterwaardes nodig. Wel dien je in de bak een goede pomp te hebben en wekelijks het water van je bak te verschonen. Wat er in gaat komt er nl ook weer uit.
Als medebewoners van de waterschildpad kun je andere waterschildpadden doen. Vissen hebben de grote kans om als de waterschildpad de kans krijgt er een maaltje van te maken en zo je vissen doen verdwijnen.
Er zijn soorten waterschildpadswn die een winterslaap nodig hebben en sommigen weer niet. Als ze het nodig hebben is het van belang het ook te doen. Informeer goed naar de soort die je hebt.Geslachtsonderscheid

   
Klik voor een grote foto
Na ongeveer 2 jaar, dan zijn ze gemiddeld 10 cm, kun je zien wat mannetjes en vrouwtjes zijn. Het is per soort verschillend maar voor vele soorten geldt dat het vrouwtje groter wordt dan de mannetjes, de mannetjes lange voornagels heeft en een korte dikke staart. Het vrouwtje heeft juist overal even lange nagels en een lange dunne staart.Kweek

   
Klik voor een grote foto
Er is te kweken met waterschildpadden. Waterschildpadden leggen eieren die ze begraven in de grond. Wil je gaan kweken dan moet je je eerst goed gaan verdiepen hierin.Voedsel

   
Klik voor een grote foto
Een waterschildpad moet om gezond te blijven een gevarieerd menu hebben. In de winkel kun je ‘compleet schildpadden voer’ kopen, dit bestaat uit met name gedroogde vliegjes en larven. Dit volstaat bij lange na niet als compleet maar als snack.
Ook zijn er schildpaddenkorrels of schildpadden sticks te krijgen. Dit is beter maar nog beter is om zelf vers voer te geven. Dit kan bestaan uit onder andere; meelwormen, morio wormen, muggenlarven, levende visjes (b.v. guppen, platy, zwaarddragers) kattenbrokjes (zonder kleurstoffen), tartaar, rauwe lever, water slakken, baby muisjes, sprinkhanen, tomaat, komkommer, krekels, bladgroente, waterplanten en boerenkool. Ook kun je ze eierschalen geven. De kalk hieruit hebben ze nodig om hun schild te laten meegroeien met hun eigen groei.
Het is van groot belang dat ze voldoende vitamines krijgen om gezond te blijven. Er zijn speciale vitamines te koop in een goede dierenzaak.


Geschreven door Ivonne. Foto's zijn ook verzorgd door Ivonne.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.