Ancistrus (Ancistrus)


Er zijn heel veel verschillende soorten Ancistrussen. Maar er is één soort die vrij vaak wordt aangeboden in de handel. Dat is de Ancistrus dolichopterus. De Ancistrus behoort tot de familie Loricariidae. De Ancistrus komt uit Zuid-Amerika, Guyanalanden en omgeving. Maar veel soorten zijn nagekweekt en daardoor niet heel erg duur. Maar als je wildvang dieren zou kopen, zijn deze een stuk duurder.

Het aquarium

   
Klik voor een grote foto
De Ancistrus moet in een goed beplante bak worden gehouden met zand of met goed afgerond grind. Ook moet er wat schaduw gecreëerd worden, want meervallen(daar valt de ancistrus ook onder) houden niet van te fel licht. Ook moet er kienhout aanwezig zijn in de bak. De bak moet zeker 80 centimeter zijn om 1 paartje in te kunnen houden. Een grotere bak is natuurlijk beter. Ze kunnen echter ook prima solitair gehouden worden. De ancistrus wordt ongeveer 12 cm groot. De bak moet ongeveer een temperatuur hebben van 24-26 graden. De pH moet liggen tussen de 6,5 en de 7,5 en een dH tot 12. De Ancistrus is perfect te houden in een gezelschapsaquarium. Ze geven voorkeur aan snelstromend water, daar ze dit in hun herkomstgebied ook gewend zijn.

< De onderzijde van een Ancistrus dolichopterus (vrouw)Geslachtsonderscheid

   
Klik voor een grote foto
Bij Ancistrus soorten is het geslachtsonderscheid vrij makkelijk te maken, omdat de mannetjes bij het ouder worden een soort gewei op de kop krijgen. Het gewei ziet eruit als grote, dikke stekels. Dit krijgt het vrouwtje niet.

> Een mannelijke Ancistrus dolichopterus, te herkennen aan het 'gewei'.Kweek

   
Klik voor een grote foto
De kweek van Ancistrus is vrij makkelijk. Het beste is een paartje te houden, dus 1 mannetje en 1 vrouwtje. Houdt niet twee mannetjes, want die kunnen elkaar aanvallen en elkaar verwonden of zelfs doden! Als je een kweekbak hebt en het paartje erin wil zetten, zet dan eerst het vrouwtje erin. Een week later pas het mannetje. Dit omdat het vrouwtje dan de bak al vast kan verkennen en schuilplaatsen zoeken om weg te kunnen vluchten als het mannetje te opdringerig wordt. Zet je het mannetje en het vrouwtje tegelijk erin of nog erger eerst het mannetje en daarna pas het vrouwtje, kan de man dominant worden en denken dat de bak van hem is en als het vrouwtje er dan in komt denkt hij dat het een indringer is en haar aanvallen en haar zelfs doden. Het vrouwtje zet de eieren af in een hol of in een spleet of kienhout. Ook zijn er speciale kweekbuisjes te koop voor meervallen. Het mannetje verzorgt de eieren en de jongen. De eitjes van een Ancistrus zien er een beetje gelig uit en zijn bolletjes op een hoopje. Meestal krijgt de Ancistrus wel een stuk of 20 jongen. Die jongen zijn ongeveer 1 – 1.5 cm groot als ze uit het ei komen.

< Een nog jonge Ancistrus.Voedsel

   
Klik voor een grote foto
De Ancistrus is een herbivoor, dat betekent dat het een groen eter is. Ancistrussen eten voornamelijk algen die in de bak aanwezig zijn. Ze schrapen ook van kienhout om daar belangrijke stoffen uit te halen. Ook vinden Ancistrussen het lekker om geblancheerde groenten te krijgen zoals komkommer en doperwten. Indien nodig kunnen ze bijgevoerd worden met voedertabletten voor bodembewoners.

> Een variant van de Ancistrus dolichopterus.


Geschreven door Corné. Foto 1 en 3 van Meloeno, Foto 2 van Corné en Foto 4 van Hanneke.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.