Zilveren Arowana (Osteoglossum bicirrhosum)


De Arowana’s zijn de laatste tijd zeer geliefde aquariumvissen aan het worden, ondanks dat het zeer grote vissen zijn en een speciale bak nodig hebben. Het zijn zeer zeker geen vissen voor de gezelschapsbak met kleine vissen, zoals tetra’s, barbelen en andere klein blijvende soorten. Ze komen niet in Europa voor, maar verder vind je ze in Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. De Afrikaanse arowana is een vis die een 90 cm groot wordt en zich voedt met kleine voedseldiertjes, zoals waterluis. Volwassen lijkt deze qua gedrag meer op een meerval. De Australische arowana’s zijn niet alleen tegenover soortgenoten, maar ook tegenover andere vissen enorm onverdraagzaam en bijterig. Deze worden meestal een cm of 50-60 en de meest bekende soort is de Jardini. De Aziatische arowana’s staan bekend om hun verschillende kleuren. De exemplaren met zeer veel rood zijn het meest geliefd. Deze zijn ook zeer moeilijk te verkrijgen, daar ze niet uit het wild gehaald mogen worden en er dus alleen nakweek uit speciale kwekerijen in de handel is. Om te voorkomen dat het een illegaal exemplaar is worden deze dieren afzonderlijk gechipt en hebben een speciale bijbehorende cites verklaring. Op deze manier hoopt men de soort in stand te houden. De Zuid-Amerikaanse arowana’s omvatten drie soorten. De grootste is de arapaima die tot 4 meter lang kan worden en dus meestal alleen in openbare aquaria te zien is. Verder is er de zwarte arowana, de ferreira, die langzamer groeit dan de hierna komende soort waar dit artikel dan ook over gaat. Deze blijft ook kleiner dan de zilveren arowana.

   
Klik voor een grote foto
De zilveren arowana wordt meestal als jong dier tussen de 7 en 15 cm te koop aangeboden en de prijs is van de zaak waar hij gekocht wordt afhankelijk. Het is een vis die voorkomt in de moerasgebieden en ondiepe riviergedeelten van de Amazone rivier. Deze vis is een oppervlakte bewoner die leeft van insecten, kleine vogeltjes, spinnen en kleine visjes en waterdiertjes. Hij is in staat om een anderhalve meter uit het water te springen om een op een overhangende boomtak zittende prooi te vangen. De bek is bovenstandig. Dit is dan ook de reden dat het niet een echte roofvis is die van grotere vissen leeft. Simpelweg omdat hij niet in staat is om deze met zijn bek vorm te vangen. De vis is net zo lenig als een slang en staat bekend om zijn spectaculaire 180 graden draai. Het is een vis die de oudheid heeft overleeft en in feite dus net zo is als dat hij in de prehistorie was. Ze zijn niet gevoelig voor ziekten en kunnen een leeftijd van zeker 20 jaar behalen. De vrouwtjes worden in de natuur een 130 cm lang en de mannetjes blijven met een lengte van 90-100 cm een stuk kleiner. Tevens zijn volwassen mannetjes te herkennen aan een verlengde onderkaak die een goede cm boven de bovenkaak uitsteekt. Deze is turquoise van kleur. De jonge arowana heeft veel meer rood in zijn vinnen en schubben, dit wordt naarmate de vis ouder wordt een stuk minder. De rode kleur kan iets opgehaald te worden door de vis ook met garnalen te voeren..

< Het Amazonebos-aquarium in Artis (ontleend aan www.artis.nl)   
Klik voor een grote foto
Deze vissen worden alleen in grote, afgeschermde bassins van de amazone gekweekt en zijn vanwege hun grootte dus niet in normale aquaria te kweken. De enigste bekende nakweek in gevangenschap in europa, voor zover mij bekend, is in Diergaarde Blijdorp geweest. Daar is een jong gevonden in het filtersysteem. Het zijn muilbroeders en de mannetjes broeden de eitjes uit. De jongen zijn de eerste tijd heel erg teer en kwetsbaar vanwege hun Yolsac, dit is een voedselpakket dat via een soort van navelstreng met het jong verbonden is. Hier teren ze de eerste tien dagen van hun leven op.

> De Arowana met haar typische bek   
Klik voor een grote foto
In het aquarium zijn het fantastische dieren met een waanzinnig karakter. Ze worden gehouden op water met een ph van 6-7 en een hardheid van 10 Gh en een Kh waarde van 3-4 bij een temperatuur van 25-27 graden. Ze worden gevoerd met granulaat voor cichliden en ook speciaal arowana granulaat en verder met diverse diepvriesvoeders zoals rode, witte en zwarte muggenlarven en met garnalen , koolvisfilet , spiering, mosselen en zalmfilet( ongerookt ). Er zijn mensen die ze met guppen en goudvissen voeren maar dit is totaal niet nodig. Door op bovenstaande wijze met afwisseling te voeren verkrijgen de dieren alle benodigde mineralen en vitaminen voor een gezonde groei. Jonge arowana’s kunnen in een groepje gehouden worden, maar wanneer ze boven de 20 cm worden leidt dit vaak tot het overblijven van 1 enkel exemplaar. Vanwege de grootte en aangezien ze zeker een lengte van 60 cm halen, heb je voor een volwassen dier een bak nodig van minimaal 200 x 70 x 50 cm. Natuurlijk hoe groter de bak , hoe beter het is. Er zijn vandaag de dag ook aquariumhouders die in het bezit zijn van bakken tussen de 10 en 100 duizend liter. Daar hebben ze dus eigenlijk de ruimte die ze nodig hebben. Je kan ze samen houden met pacu’s, grotere cichliden soorten, grote barbelen, grotere zalmen en grotere meervalsoorten.

< De ArowanaIk heb zelf de eer gehad om 3 van deze vissen te verzorgen, maar ben zelf persoonlijk geen voorstander meer van deze vissen in gevangenschap te houden, tenzij je ze de juiste ruimte kan geven. Mijn twee kleinere arowana’s zijn naar een vriend gegaan die ze de benodigde ruimte kan bieden . De grootste is gelukkig door Artis opgenomen en komt daar met andere grote vissen uit de Amazone te zwemmen. De bak waar hij in komt na de quarantaine periode is 15 m x 3m x 3m met een netto inhoud, zonder filter van 100.000 liter. Deze vis was bij mij een 80 cm groot geworden , terwijl hij bij aanschaf 55 cm was. Deze groei van 25 cm geschiedde in 9 maanden. Dit dier is nu goed terecht gekomen. Vanwege het feit dat de conservator van het Artis Aquarium bereid was met zijn medewerkers om de vis in het bestand op te nemen. Ik heb hier uit geleerd dat het moeilijk is om van volwassen dieren op een nette manier af te komen en ben dan ook van mening dat, tenzij je ze echt alles kan bieden wat ze nodig hebben, deze vissen niet gehouden dienen te worden. Er zijn genoeg leuke, klein blijvende soorten die wel met een normale verzorging en ruimte te houden zijn en waar men ook behoorlijk veel plezier aan kan beleven.

Geschreven door Aart Ruizing. Foto's van de Arowana's zijn gemaakt door Darkwood Productions.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.