Goudvissen / Sluierstaart (Carassius auratus)


De goudvis is misschien wel het meest populaire huisdier, in elk geval de meest gehouden siervis van de wereld. Bijna iedere aquarium- of vijverbezitter heeft ooit wel eens een goudvis gehouden. Er zijn schriftelijke bewijzen dat de Goudvis in China al tijdens de Sung-dynastie (960-1279) in vijvers werd gehouden, en uit andere gegevens is gebleken dat de geschiedenis van de Goudvis terug gaat tot de Westelijke Jin-dynastie (262-315). Dat betekent dat er al minstens 1700 jaar betrekkingen tussen mensen en goudvissen bestaan. In al deze eeuwen zijn er heel veel kweekvormen ontstaan. Er zijn er inmiddels al 100 geregistreerd, maar er zijn er zonder twijfel nog veel meer.

De wilde vorm van Carassius auratus is een vaal bruine vis, en heeft niks met goud of oranje te maken. De goudvis kan je goed in een aquarium worden gehouden of in een vijver. De dubbelstaartvorm van de goudvis wil wel weer naar binnen als het kouder wordt. De dubbelstaart, ook wel sluierstaart genoemd, worden massaal gekweekt in Florida en het Verre Oosten. Sommige kweekvormen wijken dramatisch af van het oorspronkelijke type, zoals de Blaasogen.

> De wilde vorm van de Carassius auratus.Er zijn veel goudvisverenigingen die criteria hebben vastgelegd waaraan de dieren moeten voldoen. Goudvissen zijn erg populair maar vaak worden ze mishandeld. Mensen gaan er te vaak vanuit dat deze dieren overal tegen kunnen. Om ze gezond te houden is er een goed filter nodig om de bak schoon te houden en ook moet je elke week zo een 25% water verversen uit de bak waar ze in zitten. Zet niet teveel vissen bij elkaar want als het wat warmer wordt gaan ze hangen aan de oppervlakte en happen naar zuurstof. Hoe warmer hoe minder zuurstof in het water.

< De sluierstaart.Aquarium

Een goudvis kan wel 35 cm groot worden, en er moet voor gezorgd worden dat ze een bak hebben met een minimale lengte van 80 cm. Een kom is geen goed onderkomen voor deze vis. Een kom wordt dan ook sterk afgeraden. Goudvissen kunnen worden gehouden in water dat 10 graden is dat kan oplopen tot 28 graden. Houdt ze wel op 1 temperatuur en niet een wisselende temperatuur. De sluierstaarten kunnen niet tegen een temperatuur die onder de 13 graden ligt. Schaf een goed filter aan om deze beestjes een plezier te doen. De goudvis graaft vaak in de bak op zoek naar eten en kan zo een flinke rommel maken. Planten worden ook kapot gemaakt en vinden ze erg lekker, zo komen ze aan hun plantenkost. Gebruik zand als bodem, dan kunnen ze hun kieuwen spoelen. Goudvissen zijn nogal vieze vissen. Ze geven veel troep in het aquarium, als je zand op de bodem hebt liggen, kan je met een slangetje alles opzuigen. Dit is een handige methode om de bak schoon te maken.

> Bovenaanzicht.Voeding

Goudvissen zijn alleseters. De sluiervorm van de goudvis moet je korrels geven die zinken. Dit om te verkomen dat ze lucht happen, dit kan allerlei problemen geven. Na een tijd gaat zo'n vis hangen aan de oppervlakte omdat ze een luchtbel in hun darmen / maag hebben. Vaak is dit moeilijk te genezen. De enige remedie is dat er een naald in de vis gestoken wordt zodat de lucht kan ontsnappen, maar dit gebeurt alleen door een dokter die weet wat hij doet, aangezien die weet waar hij moet prikken. Het is beter te voorkomen dan te genezen!

De goudvis eet graag groenvoer, ze eten dan ook waterplanten zoals waterpest. Door het dieet van je vis goed af te wisselen kan je zorgen voor een gezonde goudvis. Ze eten echt van alles! Geef ze maar eens watervlooien, ze zullen erom vechten! Als sommige vissen nog nooit levend voer hebben gehad kunnen ze er een beetje aan moeten wennen.

< De sluierstaartvorm.Kweek

Goudvissen zijn vrijleggers. Ze kunnen wel voor nakomelingen zorgen in een aquarium. Ze schieten kuit en kunnen tot zo een 1000 eitjes in 1 keer afzetten in je aquarium. Geef ze wel de ruimte voor het kuit schieten en vaak worden de eitjes opgegeten door pa en ma, dus kan je deze beter verwijderen nadat er eitjes zijn gelegd en zijn bevrucht. De jonge goudvissen zijn erg klein en lijken wel een beetje op jonge guppen. Ze zijn zo een 3 mm groot en je kunt ze beter in een grote bak op laten groeien met hetzelfde water waar ze uit kwamen. Voor het kuitschieten gaat er een baltsspel vooraf. De goudvissen jagen elkaar dan op.

> De goudvis.Er is voor een kweek een groot aquarium nodig en het water moet heel helder zijn, de pH moet zo rond de 7,0 liggen. De eitjes komen na zo een 5 dagen uit. De jonge visjes kunnen met fijn levend voer worden opgefokt. Aanvankelijk zijn de jongen grijsgroen en pas na acht maanden beginnen de jongen te kleuren. De jongen worden niet allemaal oranje, maar zo'n 20% wordt oranje. In de grote kwekerijen gebruiken ze alleen de gouden variant. De rest die een andere kleur krijgt wordt gebruikt voor vissenvoer, behalve als het zo is bedoeld dat ze een andere kleur krijgen.

Geschreven door Dorien, foto's zijn van Dre.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.