Caridina Garnaaltjes (Caridina)


De Caridina soorten leven allemaal in AziŽ. Ze leven daar in dichtbegroeide riviertjes, met hele grote groepen. Het zijn dus groepsdiertjes en moeten met minimaal 8/10 stuks worden gehouden.

Aquarium

   
Klik voor een grote foto
Caridina garnaaltjes kunnen al in een aquarium vanaf 10 liter. Het aquarium moet dicht beplant zijn en er moet javamos aanwezig zijn om in te schuilen en om voedsel uit te halen. Ook een stukje kien- of wortelhout stellen ze erg op prijs. Van dit hout eten ze soms wat en ook zorgt het hout voor goede schuilmogelijkheden. Ook houden ze van een beetje stroming op sommige plekken in de bak. In het aquarium mogen geen grote vissen zitten, aangezien ze nog wel eens opgegeten kunnen worden. Zorg voor zo min mogelijk nitraat in het water, want een teveel aan nitraat is dodelijk voor deze garnaaltjes. Dus zorg voor een regelmatige waterverversing. Ze zijn ook heel gevoelig voor koper in het water. Ze doen het het beste in water dat wat zacht en zuur is. De temperatuur moet tussen de 18 en 27 graden zijn.

< Ook in het aquarium zijn garnalen vaak bij elkaar.Voeding

   
Klik voor een grote foto
Ze eten echt van alles! Diepvries spinazie, sla, komkommer, worteltjes, dode planten, diepvries voer, voedertabletten, droogvoer, levend voer, dode vissen, en natuurlijk algen.

> Een cherrygarnaal die lekker spinazie zit te eten.Kweek

   
Klik voor een grote foto
De kweek is bij sommige soorten redelijk eenvoudig. De moeder houdt de eitjes bij zich, totdat ze zijn uitgekomen en het echte kleine garnaaltjes zijn geworden. Dit duurt zoín 4 tot 6 weken. De jongen zijn, als ze geboren worden maar 3 mm groot en bijna doorzichtig. De jongen schuilen in het javamos, tussen of onder het hout, achter een filter, enz. Als ze groot genoeg zijn en dus niet meer worden opgegeten, laten ze zich steeds vaker zien. De jonge garnaaltjes eten algen en klein voer, dat in het javamos blijft hangen. Ze zijn na zoín 4 maanden vruchtbaar en na 6 maanden volwassen. Sommige soorten moeten opgekweekt worden in brakwater ( bijv. japonica en rode neushoorngarnaal ) Sommige Caridina soorten kunnen met elkaar kruisen, maar vaak geen vruchtbare nakomelingen voortbrengen.

< Rode neushoorngarnaal met eitjes onder haar buik.Soorten Caridinaís

   
Klik voor een grote foto
Hieronder enkele verschillende Caridina garnalen:

Caridina Japonica: Garnaal met leuk gedrag. Ze zijn altijd actief en gaan veel met elkaar om. Wordt 4 a 5 cm. Jongen moeten worden opgevoed in brakwater en later worden overgezet in zoetwater. Kweek is moeilijk.

Caridina Bumblebee: Mooi garnaaltje. Zit vaak op de bodem of op een stuk hout. Wordt zoín 3 cm. Jongen kunnen gewoon in het zoetwater aquarium opgroeien. Kweek is niet zo moeilijk.

Caridina sp. Tiger, Tijgergarnaal: Garnaal met mooie tekening en kleur. Zit vaak op een stuk hout. Wordt 2,5 tot 3 cm groot. Jongen groeien op in zoetwater. Kweek is niet zo moeilijk.

Caridina Denticulata Sinensis, Vuur/Cherrygarnaal: Garnaal met mooie rode kleur. Wordt zoín 3 cm Jongen groeien op in zoetwater. Kweek is makkelijk. Erg productief.

Caridina gracilirostris, rode neushoon garnaal, roodneus garnaal: Garnaal met grappige ogen en neus, gedrag is bijzonder leuk. Wordt zoín 3,5 cm. Jongen moeten worden opgevoed in brakwater. Kweek is moelijk.

Caridina Babaulti: Garnaal met mooie blauwe kleur. Zit veel op het hout. Wordt zoín 3 cm. Jongen groeien op in zoetwater. Kweek is makkelijk.

Caridina serrata, Bijengarnaal: Garnaal met mooie tekening. Wordt zoín 2,5 a 3 cm groot. Jongen groeien op in zoetwater. Kweek is niet moeilijk.

Caridina sp. II, Hommelgarnaal: Garnaal met mooie tekening. Lijkt veel op de bijengarnaal. Wordt zoín 2,5 a 3 cm groot. Jongen groeien op in zoetwater. Kweek is niet moeilijk.

Caridina serrata christal red: Garnaal met mooie tekening en prachtige kleuren. Wordt zoín 2 a 3 cm groot. Jongen groeien op in zoetwater. Kweek is niet moeilijk.

> Caridina Japonica's op zoek naar wat eten.Eigen ervaring

   
Klik voor een grote foto
Ik heb zelf een 60*30*30 bakje met veel garnaaltjes. Ook zitten er wat vissen in de bak. Ik heb nu zoín 50 volwassen garnaaltjes in mijn bak. In totaal heb ik 6 verschillende Caridinaís. Het zijn echt hele leuke aquariumbewoners. Ze doen geen vlieg kwaad, zijn heel actief en prachtig om te zien. Ze zitten veel in het javamos en op, onder of tussen het hout. Ook planten sommige soorten zich prima voort in mijn bak. Ik geef ze meestal 1x in de week gekookte sla, wortel of diepvries spinazie. Ze zijn echt de moeite waard!

< Caridina sp. Tiger eet wat alg van de filter.
Geschreven door Jeffrey. Foto's ook van Jeffrey.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.