Roodneuszalm (Hemigrammus rhodostomus)


De roodneuszalm is een zeer mooi scholenvisje dat goed past in een gezelschapsaquarium. De roodneuszalm wordt ook wel de whiskeyneuszalm genoemd, dit natuurlijk vanwege de roodkleurige neus. Deze rode kleur komt het beste tot zijn recht als het visje in de goede waterwaarden zit. Ze willen graag zacht, zuur water met een temperatuur tussen de 25 en 27 graden. Dit visje is helemaal niet duur als je kijkt wat voor een pracht je ervoor terug krijgt. Zoals vele vissen is dit een echte scholenvis en moeten er dus ook minimaal 7 soortgenoten bijzitten, zodat ze zich op hun best voelen. Deze vis komt voor in de Midden en Benedenloop van de Amazone, vooral bij het eiland Aripiranga.

Aquarium

Hoewel er vaak wordt gezegd dat deze vissen in een 60cm aquarium kunnen is het toch beter dat de lengte van het aquarium minstens 80 cm bedraagt. Aangezien de vis zo'n 5-6 cm wordt en graag in een schooltje van ongeveer 10 wordt gehouden is 80 cm een betere lengte. Er moet een goede filter in het aquarium zitten omdat deze vissen sterk afhankelijk zijn van de waterwaarden.


Voeding

Roodneuszalmpjes eten graag levend voer zoals muggenlarven, cyclops of watervlooien. Hoewel hun voorkeur dus uitgaat naar klein levend voedsel lusten ze ook droogvoer en tubifex. Jonge roodneuszalmpjes moeten gevoerd worden met stofvoer, liquifry of pantoffeldiertjes. Er mag niet te veel eten gegeven worden omdat er anders watervervuiling kan optreden.


Kweek

De kweek van dit visje is best moeilijk omdat het hoge eisen stelt aan de waterwaarden. Het water moet erg zuiver zijn en zeer zacht. De kweektemperatuur ligt 2 graden boven de ideale temperatuur. De roodneuszalm paart in groepsverband en het beste is dus om meerder paren in één bak te houden. De eitjes worden vaak afgezet in fijnbladerige planten. Na het afzetten van de eitjes moeten de ouders verplaatst worden om het opeten van de eitjes te voorkomen. Na 1 tot 2 dagen komen de eitjes uit. De jongen moeten eerst gevoerd worden met stofvoer. Als er teveel gevoerd wordt, kan er watervervuiling optreden. Hiervoor zijn de jongen erg gevoelig. De jongen groeien vrij snel en na een week zullen ze ook al artemia eten.


Geslachtsonderscheid

Het geslacht is lastig te bepalen maar over het algemeen zijn de vrouwtjes iets voller. Verder is er niet veel meer bekend over verschillen in het geslacht.

Geschreven door DennisII. Foto's zijn van Stampertje.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.