Redclaw crayfish (Cherax quadricarinatus)


Cherax quadricarniatus is een Australische rivierkreeft, die voorkomt in Centraal Queensland en in de " Northern Territory". Buiten Australië wordt de soort nog gevonden in Zuidoost Papua New Guinea. De Australische naam voor kreeften in het algemeen is Yabbies of Grayfish. Cherax guadricarinatus staat bekend onder de naam Redclaw crayfish, omdat volwassen mannetjes een rode vlek op de scharen hebben. De kleur van het lichaam is over het algemeen blauwgroen, maar kan afhankelijk van de vindplaats anders zijn. Ze worden ongeveer 15-28 cm lang en kunnen een maximaal gewicht halen van 500 gram. Meestal ligt het gewicht tussen de 100 à 150 gram. Na een jaar bereiken ze een gewicht van 70-100 gram.

Aquarium

Net als de meeste kreeften is de Redclaw grayfish een omnivoor, die verschillende soorten planten en dierlijk materiaal eet. Als één van de weinige soorten wordt er geen aas gegeten. De jongen zijn actieve rovers en eten kleine micro organismen. Bij gebrek aan voedsel en schuilplaatsen treedt soms kannibalisme op. Volwassen dieren zijn meestal niet agressief ten opzichte van elkaar, maar in een kleine ruimte die een aquarium biedt is het niet verstandig om meerdere mannetjes samen te houden. Schuilplaatsen zijn belangrijk. Ze verstoppen zich graag onder stenen en kienhout, waarin ze een holte uitgraven. Ook stroming en zuurstof zijn belangrijk. Het water moet middelhard tot hard zijn. Kalk is belangrijk voor de vorming van het pantser. Kreeften moeten om te groeien het pantser vernieuwen omdat dit niet mee groeit. De scharen die tijdens een gevecht zijn verloren groeien weer aan.


De temperatuur van het water kan liggen tussen de 13 en 32 ºC. Optimaal is de temperatuur tussen 23 en 30ºC. Vooral de jongen kunnen slecht tegen extreme schommelingen in temperatuur. Ook ten opzichte van zout in het water zijn de kreeften redelijk bestand voor een korte periode van enkele weken (0,5 % per liter). De Ph waarde moet liggen tussen de 7 en 8.5. Verder hebben de kreeften behoefte aan niet al te veel licht in de bak. Dit kan men bereiken door gebruik te maken van drijfplanten.


Kweek

De paringsactiviteit is afhankelijk van de temperatuur van het water en het aantal uren zon. De paring vindt plaats rond September en April. Tijdens het paren deponeert het mannetje sperma tussen de achterpootjes onder het achterlijf. Het vrouwtje zet de eitjes binnen 24 uur af tussen de zwempootjes achter de staart. Het aantal eieren kan oplopen van 30 tot 1000 per broed afhankelijk van de grootte van het vrouwtje. De eitjes komen na ongeveer 10 weken uit bij een temperatuur van 24-27ºC. Meerdere legsels zijn mogelijk gedurende het seizoen. Binnen 12 maand zijn ze geslachtsrijp.


Voor vragen kunt u terecht op het forum.
Geschreven door The Unicorn.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.