Dwerggoerami (Colisa lalia)


Dit is de populairste Colisa-soort en er zijn verschillende kweekvormen in de handel. De kweekvormen worden onder de namen Sunset (de rode vorm), Rainbow, Blue, Neon en Multicolored verkocht. Ze komen in het wild voor bij Noord-India en ze behoren in de groep labyrintvissen. Labyrintvissen bezitten een hulpademhalingsorgaan, dat heet het labyrintorgaan. Omdat deze vissen een labyrintorgaan hebben kunnen ze lucht happen vanaf het wateroppervlak. Zo kunnen labyrintvissen ook overleven in water waar het zuurstofgehalte sterk kan schommelen. Goerami’s zijn niet de enige labyrintvissen, in deze groep vallen ook de Betta’s, de klimbaarzen en de paradijsvissen. De dwerggoerami wordt zo'n 6 cm groot en komt in de natuur voor in kleine watertjes.

Het aquarium

De dwerggoerami komt uit gebieden waar het druk beplant is en waar het water vaak wat stil staat, dit is dan ook een eis die de dwerggoerami stelt aan het aquarium. De vis is enigszins schuw, dus een beplante bak zou hem wat zekerheid kunnen geven, verstopplaatsen zijn ook een must. De bijvissen in het aquarium zijn wel belangrijk. Zorg voor rustige vissen, zoals kegelvlekbarbeeltjes. Deze zullen goed passen bij het karakter van de dwerggoerami. Goerami’s moeten in een paartje gehouden worden, alleen zullen ze snel weg kwijnen in het aquarium. Het aquarium hoeft niet zo groot te zijn voor deze vis, zo een 60 cm is redelijk, liever een 80 cm aquarium. Omdat deze vissen in kleine watertjes voorkomen hoeven ze niet in diepe grote bakken gehouden te worden. Wel vraagt dit visje om een regelmatige waterverversing! De temperatuur van het water moet zo'n 25 graden zijn en voor het kweken mag het water wel 29 graden bedragen, de rest van de waterwaardes kan je vinden in onze database.


Geslachtsonderscheid

Het geslacht onderscheiden is niet zo moeilijk bij de meeste goerami’s. De dwerggoerami is één van de makkelijkste. De man heeft mooiere en fellere kleuren dan de vrouw. Meestal is de vrouw wat grijsachtig. Als je vissen gaat uitzoeken in de winkel zorg dat je de beste exemplaren krijgt. Zoek naar de man die het mooiste is gekleurd en zoek naar de man die andere vissen vaak probeert te imponeren. Goerami’s imponeren andere vissen door zich groot te maken door hun vinnen recht op te zetten. Als je naar een goede goerami vrouw op zoek bent, kijk dan naar een vrouwtje die niet bang is en ook een mooie buikpartij heeft. Een volle buikpartij kan betekenen dat ze al paarrijp is en/of dat ze in goede gezondheid verkeert. Zoek nooit de zwakkere vissen uit om te kopen. Als je de wildkleur wil gaan kweken moet je zoeken naar de man die een mooie tekening heeft. De strepen van de lichaamstekening moeten recht doorlopen. Door het vele kweken zijn veel tekeningen niet origineel meer.


Kweek

De kweek is niet moeilijk bij deze vissen. Vaak gaat het vanzelf bij de juiste omstandigheden. Voordat je een kweek op kan zetten moet je al je spullen bij de hand hebben om verrassingen tegen te gaan. Je kunt kiezen wat je doet bij de kweek: je kan de vissen het grotendeels zelf uit laten zoeken of je kan de kweek zelf begeleiden in een apart aquarium. Als je zoveel mogelijk jongen over wil houden zou je het beste zelf de kweek kunnen begeleiden in een apart aquarium waar de man zijn nest kan bouwen. De man bouwt een schuimnest, zoals bij vele labyrintvissen. Labyrintvissen hebben een labyrint orgaan, dit staat al in de inleiding omschreven. Met het labyrintorgaan kunnen deze vissen ook belletjes blazen om een nest te bouwen. Vaak maken de goerami’s het nest ook deels van plantendelen, neem dus drijfplantjes in de kweekbak! De belletjes gaan niet kapot omdat het visje ze maakt met een soort speeksel. Voordat je poging doet om met deze vissen te kweken moet je de vissen goed afwisselend voer geven, het liefst alleen diepvries en levendvoer. Dit zal de vissen helpen om in goede conditie te komen. Je kunt het beste de man en de vrouw in de aparte bak zetten en langzaam de temperatuur verhogen van 25 naar 29 graden, gelieve in 3 dagen. Hierna zal de man beginnen aan een schuimnest bouwen. De man gaat belletjes blazen om het nest te maken, zorg dat de pomp uitstaat anders zal het nest snel weer kapot gaan door de stroming! Wanneer het schuimnest aardig af is zullen ze elkaar gaan verleiden. In de balts zal de man zich om de vrouw heen vouwen en de eitjes uit haar “knijpen”. De eitjes zullen naar boven drijven, dit komt doordat aan de eitjes een vetdruppeltje zit. Deze is lichter dan het water en stijgt vanzelf naar het wateroppervlak. Hierna kan je de vrouw weer uit de aparte bak halen, heel voorzichtig. Anders wil het nest nog wel eens stuk gaan. Anders wordt de vrouw verjaagd en de zorg gaat weer over naar de man. Het mannetje zal de eitjes liefdevol naar het nest brengen en zal zorg dragen voor het nest. Na 1 dag zouden de eitjes uit moeten komen. Je kan beter de man verwijderen nadat de jongen vrij gaan zwemmen. De jongen zwemmen na ongeveer 3 dagen vrij. Het is niet zo dat goerami’s een hele broedzorg hebben, ze zorgen voor het nest maar niet voor de jongen, zoals bijv. Kersenbuikjes dat doen, ze zullen dan de jongen ook op kunnen eten. Het wil nog wel eens gebeuren dat eitjes gaan beschimmelen, beschimmelde eitjes kunnen komen doordat sommige niet zijn bevrucht. Om het beschimmelen tegen te gaan kan je esha2000 toevoegen. De jongen kan je na 3 dagen wat bijvoeren met infusiediertjes en/of met stofvoer. Zorg dat je niet te veel voer in de bak doet anders zal het water snel verzuren.Geschreven door Punkyfish.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.