Kersenbuiken (Pelvicachromis pulcher)


Deze cichlide is één van de populairste soorten uit Afrika. Al is er veel concurrentie van cichliden uit de grote rifmeren. Het is een kleurige soort en past ook goed in een gezelschapsbak. De vrouwtjes lijken altijd wel met een buik vol eieren te zwemmen, wat nog benadrukt wordt door de kersrode buikvlek. Als deze cichlide jongen krijgt, kan het wel eens een probleem opleveren voor de medebewoners omdat ze in broedtijd territoriaal zijn.

Aquarium

   
Klik voor een grote foto
Het aquarium voor kersenbuiken moet zo een 80 cm groot zijn. Vaak wordt gezegd dat 60 cm ook wel goed is, maar hier kom je gauw genoeg op terug als ze jongen hebben. Ze zullen de andere vissen opjagen en dat heeft vaak een dodelijke afloop. Zorg voor een holletje waar de kersenbuiken in kunnen schuilen en waar ze hun broedplaats van kunnen maken. Kersenbuikjes worden ook wel beginnersvissen genoemd, dat wil zeggen dat ze niet te moeilijk zijn om te houden. Als je wil kweken met deze dieren moet je zorgen dat je een goed koppel heb zwemmen. De vrouw mag niet achterna gejaagd worden en zodra je ziet dat er 1 van de 2 gaat verstoppen en er bleek uitziet, haal dan de kersenbuik uit de bak en wissel deze in voor een andere vrouw of man totdat het duidelijk is dat ze een echt paartje vormen. Zet ook nooit een oneven aantal kersenbuiken in een bak. En alleen 1 paartje in een kleine bak.

> Mannelijke kersenbuik op de foto.



Geslachtsonderscheid

   
Klik voor een grote foto
Het verschil van man en vrouw is goed te zien aan de rugvin; bij de man is deze puntiger dan bij de vrouw. Ook is de man wat slanker gebouwd en zal die iets groter zijn dan de vrouw als deze dan volledig is uitgegroeid. De vrouw kan je ook herkennen aan de ronde buik met de kersrode vlek erop. Bij de mannetjes is deze vlek fletser.

< Vrouwelijke kersenbuik op de foto.



Kweek

   
Klik voor een grote foto
De eieren van kersenbuikjes worden afgezet aan de bovenkant van een hol. Het hol kan je zelf creëren in je aquarium door middel van een omgekeerde bloempot met een gat erin. Ze zullen de eitjes goed verdedigen, dit is vooral de taak van de man. De eitjes worden door de vrouw bewaakt en wanneer deze uitkomen worden de jongen ook bewaakt door de vrouw.

Zorg voor veel schuilplaatsen in het aquarium en ook veel holen waar ze in kunnen schuilen. Een open zwemplek is ook nodig. De temperatuur van het water voor kersenbuiken is zo rond de 24-26 graden en als je wil kweken kunt u de temp iets verhogen.

> Kersenbuikpaar met jongen.



De jongen (zie foto) worden goed verdedigd en bewaakt door de ouders. In de eerste weken worden de jongen nog wel eens in de bek genomen als er gevaar dreigt of voor de veiligheid. Als de jongen daarvoor te groot zijn geworden kan dat uiteraard niet meer.



   
Klik voor een grote foto
'De eerste week was het leukst: de ouders nemen de jongen dan in de bek als ze te ver van de groep afdwalen en spugen ze weer uit bij hun broertjes en zusjes, echt super! Ook moesten ze 's avonds op tijd naar bed. Van 7 tot 8 uur 's avonds waren de ouders bezig om hun kids naar hun bed (de omgekeerde bloempot!!) te krijgen. Soms was er één ondeugend en zwom weer uit bed, maar hij werd onverbiddelijk weer terug gespuugd'.

> Nogmaals het kersenbuikpaar met hun jongen.




Geschreven door Dorien, foto's zijn van Petra van der Zwan.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.