Brokaatbarbeeltje (Barbus semifasciolatus)


De originele wilde vorm van dit visje is bijna nergens meer te verkrijgen. De gele variant, ook wel B. Shuberti genoemd, is door kwekers ontwikkeld en is populairder geworden dan de wilde vorm. De wilde vorm komt in AziŽ voor en leeft in een schooltje. Zodra deze vis niet in een schooltje voorkomt kan hij nog wel eens wat agressief uit de hoek komen tegenover andere visjes. Verder heb je een flinke bak nodig voor deze visjes omdat ze redelijk groot kunnen worden. Het visje kan wel 10 cm worden, al is dat vaak kleiner in het aquarium. Aan de watersamenstelling stellen ze geen hoge eisen, zolang het water maar schoon en ongeveer 23 graden is vinden ze het vaak al goed.

Aquarium

   
Klik voor een grote foto
Het aquarium voor deze vissen moet redelijk groot zijn. Ze moeten voldoende vrije zwemruimte hebben en er moet natuurlijk een schooltje in kunnen. Schooltjes beginnen bij zoín 6 exemplaren en als dit visje al zo een 8 cm groot kan worden moet het aquarium zeker 1 meter lang zijn. Zoals al eerder is verteld stelt het visje geen hoge eisen aan de watersamenstelling, maar toch zullen ze het op prijs stellen dat de bak regelmatig wordt schoongemaakt. Dit visje voelt zich ook nog eens fijner rond een temperatuur van 23 graden, het liefst niet hoger dan 24 graden! Het aquarium kan goed beplant worden aan de randen en houdt een stuk zwemruimte over in het midden. Zorg voor een zachte bodem, want deze vissen houden van grondelen. Deze vissen houden ook nog eens van een beetje stromend water. Deze vissen passen goed in een Aziatische biotoop met wat visjes van dezelfde grootte.

< Een fraaie school brokaatbarbelen.Voeding

   
Klik voor een grote foto
Deze vissen zijn geen moeilijke eters en dat is voor veel mensen een uitkomst. Vaak koop je een potje voer bij de winkel en dan is het al gauw goed. Nu is daar verder niks mis mee en zullen er ook wel de hoognodige stoffen inzitten die ze nodig hebben, maar voor sterke gezonde vissen moet je goed afwisselen met voeren. Zo is het een echt plezier om ze levend artemia te zien eten of watervlooien! Je kunt veel bij de winkels halen maar je kan ook veel zelf kweken thuis. De vissen zullen er gezonder en levendiger van worden als je afwisseld met eten. Deze vissen eten ook graag plantaardig voer en er wordt dan ook aanbevolen om dat aan aan te bieden in het aquarium, denk dan bijvoorbeeld aan erwten (eerst eventjes koken en ontdoen van het velletje en fijnknijpen in het aquarium).

> De brokaatbarbeel is een makkelijke kostganger.Geslachtsonderscheid

   
Klik voor een grote foto
Bij deze vissen is het niet in 1 keer goed te zien of het om een man of vrouw gaat zoals bij guppen. Ze zijn allemaal geel en hebben een lichte tekening op hun lichaam. Wel zijn de mannen wat kleiner, feller gekleurd en wat ranker gebouwd dan de vrouwen.
Opmerkelijk is dat sommige oudere mannetjes een oranje rode rug krijgen.

< Het geslachtsonderscheid is moeilijk te bepalen.Kweek

   
Klik voor een grote foto
De kweek is niet zo lastig met deze vissen. Deze vissen horen in de categorie karperachtigen thuis en zijn dus vrijleggers. Vrijleggers wil zeggen dat ze de eitjes gewoon loslaten in het aquarium. De eitjes plakken dan weer aan plantjes of vallen op de bodem neer. Wel zijn de meeste karperachtigen eierrovers en dat zijn deze vissen dus ook. Voor de kweek moet je de temperatuur wat verhogen, naar zo een 25 a 26 graden en zorgen dat je afwisselend voert. De eitjes komen na 36 uur uit en je kunt de kleine larfjes grootbrengen met klein voer.

> De brokaatbarbeel.


Geschreven door Punkyfish, foto's zijn van Dree.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.