Indische modderkruiper (Pangio kuhli)


Dit is één van de bekendste ‘koelies’. Ze komen voor in Azië en worden zo een 10 cm. Dit visje behoort tot de modderkruipers, samen met de siamese algeneters en de botia’s. Deze vissen komen allemaal uit Azië. We hebben zelfs in Nederland een koudwater modderkruiper Cobitis taenia, weet wel dat deze beschermd is. De pangio soorten kunnen nog verder opgesplitst worden. De pangio Kuhli heeft verschillende tekeningen op zijn lichaam. Er zijn nog ongeveer 4 soorten die regelmatig in de handel verkrijgbaar zijn, namelijk de P. myersi, P. semicinctus, P. shelfordi en P. oblonga. Modderkruipers zijn gravers bij uitstek, zo ook de Indische modderkruiper.

Aquarium

   
Klik voor een grote foto
Deze vis is min of meer een solitaire vis en kan je vaak ook wel met meerdere soortgenoten houden, maar dat hoeft niet. Deze soort is in zacht, iets zuur water gemakkelijk te houden. De dieren vragen een goed beplant aquarium met een zachte bodem en veel stenen of kienhout om tussen te kunnen schuilen. Deze vissen houden van gedempt licht, Dit kan je in een goed verlichte bak maken door wat bodem begroeiing in je bak te planten. Denk dan aan de soorten Anubias en kleine Crypto’s. Het aquarium moet 80 cm of groter zijn.

< De indische modderkruiper.Voeding

   
Klik voor een grote foto
Deze vissen eten altijd in de schemering of 's nachts. Dan zijn ze ook actiever en zul je ze sneller uit hun vertrouwde en beschermde omgeving kunnen aantreffen in het aquarium. Net voordat het licht uit gaat kun je deze dieren het beste voederen. Ze lusten voedertabletten en allerlei levend en diepvries voer.

> Vooropname van de indische modderkruiper.Kweek

   
Klik voor een grote foto
De kweek is wel mogelijk in het aquarium maar is erg moeilijk. Voorheen was er weinig over bekend. De dieren produceren lichtgroene eitjes die vlakbij de waterspiegel worden afgezet aan de plantjes. Het onderscheid van man of vrouw is niet te zien.

< Er is geen geslachtsverschil te zien.Tip

   
Klik voor een grote foto
Maak je hele aquarium goed dicht, ze kunnen door de kleinste gaatjes ontsnappen. Ook moet je oppassen met de pompen, hier kunnen ze vaak in verdwijnen. Sommige mensen die deze vissen ooit hebben aangekocht komen ze na een tijd weer tegen in de bak zonder dat ze wisten dat ze nog leefden.
De P. oblonga heeft geen strepen en is geheel grijs, deze schijnen zich ook wat vaker te laten zien in het aquarium.

> De indische modderkruiper in volle lengte.
Geschreven door Punkyfish, foto's zijn van Joris.

Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.