Sumatraantje (Barbus tetrazona)


Dit visje is ťťn van de populairste barbeeltjes voor in het huisaquarium. De sumatraan is in de jaren '30 voor het eerst hier geÔmporteerd en is daarna massaal nagekweekt, zowel door liefhebbers als door commerciŽle kwekers. Er zijn allerlei kweekvormen ontstaan. Je heb de mosgroene, rode, zwarte en de albino vorm. De sumatraan komt voor in Borneo en IndonesiŽ en het visje wordt 7 cm lang.

Aquarium

Er word vaak veel gesproken over dit visje als vervelend tegen andere vissen. Vaak zijn dat de mensen die dit visje met een paar exemplaren houden en niet in een school, scholen beginnen bij zo'n 7 visjes namelijk. Als ze met minder worden gehouden zullen ze andere vissen plagen omdat ze niet met elkaar bezig kunnen zijn. Aan te raden is om dit visje dus in een school te houden en natuurlijk liever groter dan 7 exemplaren. In de school is een soort rangorde vastgesteld. Verder moet het aquarium rijkelijk beplant zijn en genoeg open zwemruimtes bevatten. Dit visje zal de middelste laag in het aquarium bewonen en moet je bij zo een 21-26 graden houden in water met een pH van 6,5-7,5 en dH mag tot 12 zijn. Het aquarium moet minimaal 80 cm lang zijn om dit visje een goed thuis te bieden.


Voeding

Dit visje eet bijna alles. Zorg dat je goed afwisseld met droog en levend voer en dan moet het wel goed komen. Spoel altijd het levend voer goed af voordat je het in de bak gooit. Je kan ook levend voer zelf kweken, zoals springstaartjes.


Kweek

De mannen van de sumatraantjes zijn wat kleiner en smaller gebouwd dan de vrouwen. Ook schijnen de mannen levendiger te zijn dan de vrouwen. De vrouwen zijn wat fletser van kleur. De kweek van deze vissen kan je beter in een speciaal aquarium uitproberen. Plant het aquarium vol met fijne plantjes tot aan de waterspiegel. Het water moet zacht zuur zijn en iets warmer dan normaal. Voordat je met vissen wil kweken moet je goede voorbereidingen treffen zoals goed voeren met levend voer en wachten totdat de vrouwen kuit bij zich dragen. Dit laatste kan je zien aan een volle buikpartij.


Tip

Houdt deze diertjes met meer dan 7 exemplaren, anders zullen ze andere vissen lastig vallen en lange baarddraden kapot kunnen maken. Verschillende kweekvormen kunnen gewoon bij elkaar.


Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.