Plaatje / Platy (Xiphophorus maculatus)


De platy is één van de visjes die vaak voorkomt in aquaria. Het is een levendbarend visje, wat wil zeggen dat ze de jongen direct op de wereld zetten en niet eerst eitjes afzetten. Platy’s zijn door de kweek in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Je hebt hoogvin platy’s, platy’s met een zwaard, tuxido platy’s, dalmatiër platy’s etc. Dit zijn wel allemaal kweekvormen. Van oorsprong komt dit visje uit Atlantische kusten van Mexico, Guatemala en hij komt ook voor in het noorden van Honduras. De platy is een uitstekend beginnersvisje en kan ook aardig wat hebben. Je houd het visje op een temperatuur van 18 tot 25 graden en het liefst in een klein schooltje. Het visje wordt rond de 6 cm groot. De mannetjes altijd iets kleiner dan de vrouwtjes.

Aquarium

   
Klik voor een grote foto
De platy kan in bijna elk aquarium zwemmen. Ze vinden het zelf ook lekker om in dichtbegroeide, ruime bakken te leven. Het is een rustige vis die erg geschikt is voor gemengde aquariums. De minimum aquariumlengte is 40 cm. De temperatuur van het water bedraagt tussen de 18 en 25º. De pH waarde: 7,0-8,2. De hardheid van het water: 10-25º. Als de platy zich aangevallen voelt, gaan ze schuilen achter planten en/of decoratiemateriaal. Houdt dit visje (net zoals guppen) in een kleine school / een groep. Zorg dat je meer vrouwen hebt dan mannen. (1 man op 2 / 3 vrouwen).

> De verschillende kleuren waarin platy's worden gekweekt.Voeding

   
Klik voor een grote foto
De voeding voor de platy is redelijk eenvoudig. Platy’s zijn alleseters. Ze vinden vlokvoer en algen ook lekker. Rode muggenlarven, tubifex en ander levend of gevriesdroogd voedsel eten ze ook graag. Omdat ze van alles lusten is het goed om af te wisselen met verschillende soorten voedsel, zo houd je de vissen fit.

< Op de foto zie je de kweekvorm Bloedend hart, één van de vele kweekvormen.Kweek

   
Klik voor een grote foto
Platy’s zijn al na 3 tot 4 maanden in staat om zich voort te planten. De zwangerschap kan net zoals bij guppen zo'n 4 weken bedragen, dit kan verlengt worden door stress of verandering in de bak. Voor een getraind oog kan je snel zien wanneer een platy gaat bevallen, maar als je het visje voor het eerst houdt is het altijd een verrassing. Veel levendbarende vissen zonderen zichzelf af van de rest. Ze gaan schuilen achter plantjes etc. Ze willen voorkomen dat de meeste jongen worden opgegeten door de medebewoners van het aquarium. Zodra er vissen in de buurt komen kunnen ze stoppen met de bevalling en het uitstellen totdat ze weer met rust worden gelaten. Je kan de moeder in een kweekbakje zetten, maar zo'n krap bakje zal vaak de vis helemaal stressen. Zodra de jonge vissen zijn geboren zwemmen ze al vrij. Ze rusten eerst eventjes uit op de bodem en gaan dan lucht halen voor hun zwemblaas. De kleine visjes worden vaak ook groot in het gezelschapsaquarium, zolang je maar veel schuilplaatsen maakt in je bak. Veel grotere vissen lusten zo af en toe wel een jong visje en ook de ouders willen zich er wel eens aan vergrijpen! Om de hele kweek over te houden kun je ze bijv. in een kweekbakje zetten, en daar voeren met stof voer.

> Op de foto zie je net geboren platy's, er ligt een eitje in het midden die niet is uitgekomen in moedersbuik.Geslachtsonderscheid

   
Klik voor een grote foto
Het geslachtsonderscheid van een mannetje en een vrouwtje is niet zo moeilijk. Het vrouwtje heeft namelijk een donkere stip achter in de buik. Dat is de baarmoeder. De man heeft onder z’n buik een soort stokje, ook wel het gonopodium genoemd. Dat is hun geslachtsorgaan. Het steekt ook geregeld naar voren als ze met een vrouwtje proberen te paren. Zo kan je ook bij de guppen, zwaarddragers en mollies de man en de vrouw van elkaar onderscheiden. Als je het niet direct kan zien ga dan goed voor je aquarium zitten en kijk onder de buikjes van de guppen en de platy’s, vergelijk ze maar eens onderling. De mannen jagen ook vaker op de vrouwen en ook zijn de vrouwen meestal wat groter en ronder gebouwd.

< Op deze foto zie je duidelijk het gonopodium onder de buik.

Laatste tip: om met deze dieren succesvol te kweken moet je goed opletten of de baby platy's genoeg te eten krijgen. Ze zijn namelijk wat trager dan de guppen jongen en daardoor kunnen ze wel eens wat te weinig eten krijgen. Je kan ze natuurlijk ook gewoon apart laten opgroeien. Als je jonge vissen terug wil zetten in de grote bak, kijk dan of de jongen groot genoeg zijn om niet opgegeten te worden door de grotere vissen.

Tekst door Samantha Nelstein, foto's zijn van Remko.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.