'Figure eight' kogelvis (Tetraodon biocellatus)


Deze kogelvis komt oorspronkelijk uit Thailand, Sumatra en Borneo. Ze zeggen ook dat dit visje in zoetwater zwemt, maar dat is nog niet zeker. Deze kogelvis kom je in veel winkels tegen. Een andere kogelvis die veel wordt verkocht is de gevlekte kogelvis (Tetraodon nigroviridis, deze wordt wel 15 cm!). Het kogelvisje heeft een 8 op zijn rug getekend, daarom wordt deze ook zo genoemd. Dit kogelvisje is iets meer geschikt voor een gezelschapsbak dan andere kogelvisjes, maar blijft vervelende trekjes hebben. Elke kogelvis kan namelijk niet afblijven van de vinnen van een andere vis en gauw zul je hapjes uit de staarten vinden van de medebewoners. Als de visjes nog jong zijn, zijn ze wat minder agressief. Als ze ouder worden zijn ze agressiever. Je kunt ze dan beter in een groep houden, zo zijn ze meer met elkaar bezig en zijn ze wat rustiger.

Aquarium

   
Klik voor een grote foto
Er zijn nog veel onduidelijkheden onder de houders van kogelvissen over deze vis. Is dit nou wel een zoetwater kogelvis? Ze kunnen overleven in zoetwater, brakwater en in zeewater als ze in het aquarium op goede waarden worden gehouden. Ze doen het wel beter in brakwater dan in zoet of zout water. Je moet ze houden op een temp van 22 tot 26 graden, een pH van 7,0 en een dH 12.
Ze worden zo een 6 cm groot in het aquarium, maar in het wild wel 10 cm! Ze zijn matig agressief van aard en kunnen de andere visjes wat lastig gaan vallen!

< Hier zie je de tekening van een 8tje op de rug van de kogelvis.Voedsel

   
Klik voor een grote foto
Als voedsel kan levend en diepvriesvoer gegeven worden. Vaak worden rode muggenlarven gevoerd, maar een kogelvis eet toch liever slakjes. Het is geweldig om ze te zien 'jagen' op hun eten. Vaak draaien ze er eerst een paar keer omheen en daarna pas komt voor het slakje de doodsklap door de 2 tandjes van het kogelvisje. Omdat kogelvisjes 2 tandjes hebben moeten ze ook geregeld slakken krijgen om hun tanden bij te kunnen houden, anders vergroeien deze. Je kunt deze visjes garnalen, rode muggenlarven en stukjes mossel geven als voedsel.

> De kogelvis van opzij.De kweek

Het vrouwtje wordt versierd bij de bodem van de bak en kuit wordt afgezet op plantjes. De eitjes zien er bleek en glazig uit. Ze worden door de man bewaakt en komen na zo'n 6 of 7 dagen uit.


Slakkenplaag?

   
Klik voor een grote foto
Als je een kogelvis koopt voor de slakkenplaag is dat een uitstekend idee, maar let wel op dat deze vis, nadat er geen slak meer te vinden is, aan je vissen begint. Hier wordt vaak voor gewaarschuwd en toch blijven er veel kogelvisjes als de oplossing voor slakkenplagen gekocht. Het zijn mooie vissen die leuk zwemmen met hun vinnetjes, maar ze kunnen ook een last zijn voor andere vissen. Wil je deze leuke dieren houden, richt dan een speciaalaquarium voor ze in en zet er een slakken kweek naast zodat ze nooit te kort krijgen. Als ze niet genoeg te eten krijgen zul je merken dat je opeens gaatjes in je planten krijgt, en dat zijn dan de hapjes van de kogelvisjes!

< Het vooraanzicht van de kogelvis.Do not make your pufferfish puff!

Kogelvissen (in het engels pufferfish) kunnen zichzelf opblazen (puff in het engels). Als je kogelvissen koopt in een winkel en in een plastic zakje naar huis vervoerd kan je dat wel eens zien gebeuren. Dit is de laatste verdedigingsmethode van het visje, zich opblazen zodat hij/zij groter is. Dit gebruikt hij als hij bang is en angstig. Als je kogelvissen houd, ga dit dan niet uitlokken want dit is erg stressvol voor de vissen. Ze kunnen zelfs uit het water springen en zich vullen met lucht. Soms komen ze zo in problemen dat ze de lucht niet meer kwijt kunnen. Dit kan allerlei rare en dodelijke gevolgen hebben voor het visje, dus probeer het niet uit!Geschreven door Dorien, foto's zijn van Dre.
Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.