Discus vissen (Symphysodon)


In 1836 ging Johan Natterer (Oostenrijk) naar BraziliŽ voor onderzoek naar de Fauna daar, hij keerde terug naar museum; ďVienna natural historyĒ met 50,000 exemplaren van de Fauna daar, waarvan 1700 zoetwater vissen. Veel ziekte en dood onder de dieren, belemmerde zijn onderzoek. Een andere onderzoeker, genaamd Johann Jakob Heckel, nam zijn taak over. Hij gaf dan ook de naam aan de eerste exemplaren discus vissen die in 1840 gepubliceerd werden; Symphysodon discus.
Na hem volgden meer onderzoekers die verschillende variŽteiten ontdekten onder de discus vissen. Tot vandaag zijn de volgende groepen bekend...

   
Klik voor een grote foto
Groep1: De Heckel Discus
Symphysodon discus
Heckel, 1840
Groep2: De bruine Discus
Symphysodon aequifasciatus axelrodi
Schultz, 1960
Groep3: De blauwe Discus
Symphysodon aequifasciatus haraldi
Schultz, 1960
Groep4: De groene Discus
Symphysodon aequifasciatus aequifasciatus
Pellegrin, 1904

Gekweekte variŽteiten

Groep5:Blauw-,groen-,of turquoise patroon discus
Symphysodon aequifasciatus
Groep6: Geheel groen, blauw of turquiose Discus
Symphysodon aequifasciatus
Groep7: Rood turquiose Discus
Symphysodon aequifasciatus
Groep8: Geheel rood, geel of bruine Discus
Symphysodon aequifasciatus
Groep9: Andere gekweekte discus variŽteiten.
Symphysodon Sp.

> De kweekvorm Blue SnakeSkin.Natuurlijke leefomgeving

   
Klik voor een grote foto
De meeste discusvissen komen voor in wateren van het amazone gebied, je zult ze alleen vinden in de zij-riviertjes waar het water rustig is, en bijna tot geen stroming aanwezig is. Het prettigst voelen ze zich tussen dode takken of wortels die van bomen in het water groeien. Het water is erg zacht en vaak bruinig van kleur dat weinig licht doorlaat. Er groeien dan ook weinig waterplanten. Dit varieert in het regen en het droge seizoen.

< Van links naar rechts:
wildvang Green Japura, kweekvorm 2x Yellow Pigeon, kweekvorm Leopard Red Spotted, kweekvorm Blue SnakeSkin, kweekvorm Yellow Pigeon.Waterkwaliteit

   
Klik voor een grote foto
Water voor de discus is extreem zacht. Het water is er ook extreem schoon van nitriet en nitraat. Daar kunnen Discus vissen dan ook niet tegen als het te hoog is. Organisch afval materiaal en dergelijke zorgen ervoor dat de PH laag blijft en het water zacht, zuur is. De PH varieert dan ook in verschillend water, wit water PH rond de 6.5, schoonwater 3.8-6.2 en in puur zwart water 3.5-4.5. Als je discus vissen in een aquarium houdt, kan je het beste de PH rond 6.5 houden en lager voor de kweek. De temperatuur varieert van 27 tot 31 graden.
Doordat het water zo zacht en zuur is, is de concentratie waar de bacteriŽn in leven vele malen kleiner dan in harder water. Daardoor maakt de buitenste slijmlaag op de discus huid zich overbodig, omdat ze geen bacteriŽn meer hoeven af te weren. Die uiterste huidlaag heeft nu een heel andere functie gekregen; het dient nu als eerste voedsel van jongbroed. Discusvissen houden het dan ook niet lang vol in water waar hoge concentraties bacteriŽn voor komen. Tegenwoordig worden de discussen op grote schaal gekweekt, het neemt zich dan niet meer zo nauw met de water kwaliteit, het is wel belangrijk als men wildvang soorten in een aquarium wilt houden.

> De kweekvorm Leopard Red Spotted.Het Discus aquarium

   
Klik voor een grote foto
Aangezien Discusvissen vrij groot kunnen worden en graag in groepen leven is een aquarium kleiner dan 250 liter niet geschikt, en kan beter gebruikt worden als kweekbak. Er moet meer gedacht worden aan aquaria vanaf 300 Liter, en dan 50 liter per discus. Buiten dat vereist een discus ook een aquarium van minimaal 50 cm hoog, als het kan hoger. Ook is de breedte belangrijk, discus vissen houden er van om zo nu en dan weg te kunnen duiken, daarom moet er genoeg ruimte zijn van voren naar achteren. Schuilplaatsen kunnen gemaakt worden door hout.
Voor de bodem vereist de discus fijn materiaal, dat geen scherpe hoeken of randen bevat. Het beste dan ook ietwat donkerder gekleurd zand met Max. 2-3mm doorsnee.Voor beplanting kan aan de volgende soorten gedacht worden; Echinodorus, cabomba, cryptocoryne, apogeton, anubias, microsorium, waavan sommige mooi bloeien.

Mede bewoners van de discus
Discus vissen zijn van nature heel rustige vissen, ze houden dan ook niet van snelle zwemmers om hun heen, daar worden ze nogal nerveus van. Het kan dan zijn dat ze dan alleen maar in een hoekje hangen. Verder mogen er ook geen agressieve en of vinnenbijters bij, deze zouden de discusvissen kunnen terroriseren, wat stress en uiteindelijk de dood tot gevolg heeft. Het meest geschikt zijn dan ook rustige medebewoners, bijvoorbeeld; corydoras, die leven veelal op de bodem en storen zich niet aan de discus. Ook bijlzalmpjes zijn een goede keuze, deze leven alleen aan de oppervlakte van het water.Verschillende meervallen zijn ook nuttig oa. de blue ancistrus (ancistrus dolichopterus), en de zebra catfish (hypancistrus zebra). Ook andere dwerg cichilden hebben zich bewezen als waardige medebewoners, o.a. de apistogramma agassizii en de microgeophagus ramirezi.

< De wildvang Green Japura.Voeding voor de Discus

   
Klik voor een grote foto
Voeding is belangrijk voor de discus, en er moet met zorg aan gedacht worden. Discus vissen vereisen een variŽteit in hun eten, en dat komt niet goedkoop. Diepvries voer is een goed alternatief voer voor levend voer, en wordt net zo gulzig aangenomen. Met levend voer moet uitgekeken worden, omdat het kan komen uit vervuild water. Wat weer schadelijk is voor de discus. Runderhart is erg populair, maar beter is kalkoenhart. Discus vissen zijn speciaal gek op rode muggenlarven (levend of dood), toch moet daar voorzichtig mee omgegaan worden. Onder rode muggenlarven bestaan tientallen soorten en sommige leven in extreem vervuild water, en als de desbetreffende dierenzaak daar niet op let of test, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de discus vissen. Let ook op als je bevroren voedsel koopt of de verpakkingen niet gescheurd zijn. Beter zijn vlokken en/of granulaat, toch nemen veel discus vissen dat voer niet zomaar aan, daar zal aan gewerkt moeten worden. Het voordeel is wel dat het minder vervuilt en 100% vrij is van schadelijke stoffen en dergelijke. Toch kunnen ook vlokken en granulaat beter afgewisseld worden met artemia of krill om de behoeften te behartigen. Zeker voor de kweek.

> De kweekvorm Blue SnakeSkin
Geschreven door Helana, foto's zijn ook van Helana.
(Om dit verhaal kloppend en compleet te maken is er informatie gebruikt uit het ďaqualog special; majestic DiscusĒ, geschreven door Manfred Gobel.")

Je kunt op ons forum reageren op dit artikel.